A klímagáz szivárgása is okozhatja az autóklíma teljesítményének csökkenését

Elég nagy a gáz, hogyha fogyóban a klímagáz. Nem vitás, hogy ebben az esetben az autóklíma feltöltés fog segíteni, már ha valóban a klímagázzal van a probléma, illetve annak hiányával. Mivel egy elég összetett rendszerről beszélünk, ezért számos tényező is csökkentheti eme hűsítő berendezés hatékonyságát.

Autóklíma szerviz vagy inkább házilagos megoldások?

Hacsak nem rendelkezünk elég szakmai ismerettel az autónk klímáját illetően, akkor inkább ne kezdjünk el tákolni egy a YouTube-on található oktató videó alapját. Persze az elmélet elsajátításához kiválónak számítanak az ilyen oktató anyagok, mert legalább átlátjuk, hogy hogyan működik az autónk klímája. Viszont gyakorlatban a szerelés és a feltöltés, na meg persze a tisztítás, már teljesen más tészta. Ezért nem árt körültekintőnek lenni és keresni egy autóklíma szervizt, amely színvonalas szolgáltatást kínál.

Mi okozza a klímagáz elillanását?

Gondoljunk csak bele, hogy az autónk egy négy keréken guruló fémdoboz, amely a legmodernebb felfüggesztéssel is rezeg, mozog, döcög rázkódik. Ehhez még hozzátesznek a különféle időjárási körülmények, illetve az extrém hőmérsékleti viszonyok. Az autóklíma alkatrészei tehát alaposan ki vannak téve a környezeti hatásoknak, legyen az mechanikai vagy kémiai. Az anyagok, a tömítések, a vezetékek idővel elgyengülhetlek, alig észrevehető szivárgás léphet fel a rendszerben és ha nem is egyik napról a másikra, de a következő szezonig szép lassan lecsökken a hűtőközeg, azaz a klímagáz mennyisége a rendszerben. 20% feletti csökkenés esetén már igen csak izzasztó lesz a dugóban araszolni egy gyenge hatásgokon működő autóklímával a nyári kánikulában a betondzsungel közepén.

A klímagáz feltöltéssel megoldódik a probléma?

 

Egy hibás rendszer esetén ideiglenesen megoldást jelenthet a klímagáz újratöltése. Tehát, ha sikerül valahogy otthoni környezetben mégis feltölteni a rendszert, akkor sem örülhetünk sokáig, mivel valószínűleg nem végeztük el a nyomásellenőrzést. A klímarendszeren belül van olyan szakasz, ahol eleve alacsony a nyomás. Hogyha ott mérnek rá, akkor könnyen túltölthető a klíma, ami szintén nem túl kedvező a működésére nézve. A nyomásellenőrzés során az esetleges szivárgások és egyéb meghibásodásokra is fény derül. Egy valamirevaló szerviz mindenképp nyomásellenőrzést végez a klímagáz feltöltése során.

A klímagáz szabad áramlása a lényeg

Mert a szennyeződések szép lassan eltömíthetik a vezetékeket és akadályozhatják az alkatrészek rendeltetésszerű működését. A fertőtlenítés és a tisztítás általában ózongenerátorral történik, ami az ózon fertőtlenítő hatására épít. Az aktív oxigénmulekulák megszüntetik a baktériumok okozta kellemetlen szagokat. Bár sokan próbálunk spórolni a klímagáz feltöltésén, előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik, de ekkor már valószínűleg javításra is szükség lesz és a pollenszűrő csere sem maradhat le a listáról. Helyette inkább évente ellenőriztessük a rendszert és ne legyünk restek igényelni az autóklíma tisztítását. Ezzel megelőzhető a meghibásodás és a klímagáz feltöltésre is sokkal ritkábban lesz szükség.

Ezek után feltevődik a kérdés, hogy milyen hűtőanyag a klímagáz?

Hogyha a legelterjedtebb változatot vesszük górcső alá, akkor az R134a elnevezéssel fogunk találkozni. Ennek az egyik nagy előnye, hogy nagyszerű hatásfokkal rendelkezik a korábban használt anyagokkal ellentétben. Az új autók esetében viszont már a 1234y klímagáz van jelen, ami nem üvegház hatású. Ez így önmagában remekül hangzik, viszont tény, hogy az ára igen magas, nagyjából négy-ötszöröse az R134a változatnak. Ezért vannak olyan hatalmas árkülönbségek a klímafeltöltés kapcsán, mivel egy régebbi modell feltöltése 15-16 000 Ft. körül mozog, addig egy 1234y gázzal működő változatnál ez az összeg elérheti a 50-60 000 Ft-os árat.

A klímagáz és az üzemanyagfogyasztás

Az új technológia természetesen alacsonyabb fogyasztást jelent, ami decikben mérhető az üzemanyagot illetően. Inkább az jelenti a problémát, hogyha a nem működő klímát erőltetjük, ami nem is hűt, de a fogyasztást azt növeli rendesen. Ez már tényleg a pazarlás kategóriájába csap át.

Sokáig tart a klímagáz feltöltése?

Egyáltalán nem, hiszen ez akár egy mobilisan kivitelezhető szolgáltatás is lehet. Amikor nem nekünk ügyfeleknek kell felkeresnünk a szervizt, hanem a szakember érkezik ki hozzánk és elvégzi egy ebédszünet alatt a klíma feltöltését. Manapság már hazánkban is több mozgóklímás csapat található. Nincs is annál kellemesebb, mint amikor elvégzik a klíma feltöltést, amíg mi a munkahelyünkön tartózkodunk. Ezért nem kell erre áldoznunk a szabadidőnkből. Mivel jelenleg egyre több lehetőség áll a rendelkezésünkre a klíma feltöltése kapcsán, ezért érdemes ezekkel tisztában lenni és kiválasztani az igényeinknek megfelelő szolgáltatást.

A klímahűtő tisztítása például házilag is elvégezhető, hiszen a lamellákat eltömíthetik a levelek vagy bogarak, amik eltűntethetőek a klímahűtő lemosásával. Ezzel a téli, sós latyak által előidézett korróziót is megakadályozhatjuk. Továbbá a klímaberendezés helyes használatának sem árt utánanézni, ami szintén növelheti az élettartamot, illetve hozzájárul az optimális működéshez.