Autó kárpit tisztítás házilag – ezeket a hibákat ne kövessük el!

Saját járműveink karbantartásához hozzátartozik az ülőfelületek rendszeres takarítása is, s bár azt hihetnénk, az autó kárpit tisztítás mindenképpen szakembert és speciális felszerelést igényel, az esetek egy jelentős részében erről szó sincs. Tekintettel arra, hogy a kocsi a legtöbbünk számára leginkább csak egy használati eszköz – még ha az egyik legfontosabb is -, előbb-utóbb biztosan megjelennek kisebb, avagy nagyobb foltok az üléseken, amiktől aztán nem is olyan egyszerű megszabadulni.

Az autó kárpit tisztítás kérdését vizsgálva arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ezek az anyagok fokozott igénybevételnek vannak kitéve, hiszen menet közben általában sokat mocorgunk, a gyakori ki- és beszállás pedig még gyorsabb kopást és piszkolódást eredményez. Ennek tükrében elmondható, hogy minél sűrűbben történik meg az autó kárpit tisztítás, annál könnyebb dolgunk lesz a szennyeződések eltávolítását illetően. Tartsuk azonban szem előtt, hogy a nem megfelelő technikát alkalmazva akár nagyobb károkat is okozhatunk az anyagban. Legyünk tehát nagyon körültekintők és tervezzük meg a folyamatot lépésről lépésre.

A legfontosabb kérdés: milyen autókárpit található a járműben?

Tulajdonképpen egyáltalán nem meglepő, hogy az autókárpit típusától függően kell megválasztanunk a legoptimálisabb módszert. A legtöbb modellt szövetborítású ülésekkel szerelték, ezek nagy előnye az alacsony költség és a kényelem. Sajnos az autó kárpit tisztítás ezeknél a konstrukcióknál igényli a legnagyobb figyelmet, ugyanakkor kárpótol minket a strapabíróság, illetve az állandóan kellemes hőmérséklet. Elsőként azt kell megvizsgálnunk, mennyire komoly a szennyezettség mértéke.

 

Jó eséllyel minél ritkábban végzünk mélytisztítást, annál komolyabb a helyzet. Igazán komoly kihívást ugyanakkor a rég beleszáradt, makacs foltok jelentenek, ezek esetében előfordulhat, hogy az autó kárpit tisztítás során speciális kiegészítőket is be kell vetnünk a siker érdekében. Egy dolog azonban biztos, mégpedig az, hogy ha bizonytalanok vagyunk, vagy kétségeink támadnának, akkor mindenképpen kérdezzünk meg egy profi szakembert, mielőtt valamilyen vegyszer alkalmazása mellett döntenénk.

Autókárpit tisztítás – így kezdjünk bele

Átlagos szennyeződések esetében nyugodtan alkalmazhatjuk a bevált módszert. Keverjünk ki házilag mosogatószeres melegvizet és ezt permetezzük a szövet felületére egy szórófejes flakon segítségével. Ezt követően egy szivaccsal már könnyedén elvégezhető az autókárpit tisztítás, de arra nagyon ügyeljünk, hogy a dörzsis felét ne használjuk, mert villámgyorsan kikezdheti az anyagot. Ha alaposan bedolgoztuk a tisztítószert, akkor következhet az eltávolítás, ami meglehetősen pepecselős folyamat, de megéri rászánni az időt.

Tiszta meleg víz és egy rongy segítségével itassuk fel a mosogatószert, ügyelve arra, hogy az autó kárpit tisztítás során ne áztassuk át az ülésekben lévő szivacsot. Ha attól tartunk, hogy az általunk készített elegy túlságosan habzik majd, akkor vásárolhatunk készen kapható tisztítószert is. Ezek jóval drágábbak, ugyanakkor a hab állagnak köszönhetően sokkal könnyebben oszlatható el egyenletesen. A munkálatokat feltétlen érdemes olyankorra ütemezni, amikor melegebb az idő, tudniillik az autó kárpit tisztítás után mindenképpen ki kell szárítani a belteret, ellenkező esetben az be fog párásodni.

Hogy történjen az autó kárpit tisztítás komolyabb szennyeződések esetén?

Egy-egy makacs folt azonban komoly dilemmát okozhat és ha nagy terület érintett, akkor a fenti módszerrel aligha érhető el a kívánt eredmény. Ilyenkor két választásunk marad. Elvihetjük a járművet egy autókozmetikába, ám ez akár komoly kiadásokkal is járhat, arról nem is beszélve, hogy legalább egy napig nélkülöznünk kell négykerekűnket.

A másik opció, hogy komolyabb eszközök igénybevételével történik az autó kárpit tisztítás. A szőnyegekhez, bútorokhoz használt takarítógépek nem a legmegfelelőbbek, mert túl sok nedvességet hagynak az ülésekben. Ám a gőztisztítókkal kiváló eredmények érhetők el. Csupán arra kell figyelnünk, hogy az előírásoknak és a gyártói utasításoknak megfelelően használjuk a készüléket, illetve kerüljük az olyan foltoknál történő alkalmazását, amik a meleg hatására csak súlyosabbá válnak (ilyen például a vér). Amennyiben kizárólag az autó kárpit tisztítás miatt nem szeretnénk vásárolni egy ilyen masinát, bérelhetünk is egyet, amikor épp szükségünk van rá.

Kárpit tisztítás házilag – ezeket a hibákat kerüljük el

Autónk belterének takarításához tehát sokkal inkább türelemre és kitartásra van szükség, semmint több százezres felszerelésre. Ezzel együtt vannak olyan tényezők, amikre mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetnünk a siker érdekében. Az autó kárpit tisztítás legfőbb szabálya, hogy bármilyen módszert is alkalmazunk, azt mindig teszteljük egy kevésbé látható területen.

Így elkerülhetjük, hogy túl szembetűnő legyen egy esetleges hiba. Ne felejtsük el, hogy a kárpit tisztítás házilag igen kevés költségből megvalósítható, ám ha az általunk okozott károkat szakembernek kell helyrehoznia, akkor összességében nem jártunk túl jól. Végül pedig ne becsüljük alá azt, hogy mekkora károkat képes okozni a nedvesség. Inkább dolgozzunk több fázisban, de csak annyi vizet használjunk az autó kárpit tisztítás során, amennyit feltétlenül szükséges. Emellett hagyjunk elegendő időt arra, hogy a beltér teljesen megszáradhasson, hiszen nem csak a pára, de a dohos szag is nagyon komoly kellemetlenségeket tud okozni.