Autó klímatisztító spray vagy klímabomba használata

A klímatisztító spray számos előnyt hordoz magában, hogyha nem áll lehetőségünkben az ózongenerátoros módszert alkalmazni. Ez utóbbi kivitelezésére általában a szervizekben nyílik lehetőségünk, nem egy drága szolgáltatás. Viszont tény, hogy a leterheltség miatt megtörténhet, hogy sokat kell várnunk, míg elvégzik az autó klímájának a kitisztítását a már fent említett ózonos módon. Saját kezűleg viszont alkalmazhatunk olyan termékeket, amelyek az autó elpárologtatójába fújva, illetve az utastérbe juttatva fejtik ki hatásukat.

Magad uram, ha szolgád nincs – Klímatisztító spray

Mindnyájan jól tudjuk, hogy milyen áldásos hatása van az autó klímájának. Mondhatni, hogy annak idején az elterjedése forradalmasította az autózás komfortérzetét. Viszont az is tény, hogy elég szép fertőzéseket lehet benyelni, hogyha nem figyelünk a karbantartásra. Ez pedig nem csak a klímaszűrő rendszeres cseréjét jelenti. A kellemetlen szagok a rendszer további részében jelenlévő lerakódásokra utalnak.

 

A klímatisztító spray azoknak ajánlott, akik nem riadnak vissza egy kis matatástól, ugyanis ez a hőcserélőbe juttatandó. Semmiképp sem a szellőzőnyílásokba, mert onnan kifolyva komoly kárt okozhatnak a tömítésekben, vagy akár a nyomtatott áramkörökben is. Ezek az anyagok nem csak fertőtlenítenek, hanem ténylegesen megtisztítják az alkatrészeket a szennyeződésektől. A legtöbb autó esetében néhány perces szerelgetést követően hozzáférhetővé válik az elpárologtató.

De miért pont itt érdemes alkalmazni ezeket a termékeket? Mert az elpárologtatónál fellépő hőmérsékletkülönbség hatására a víz lecsapódik, ami jó esetben egy kis csövön keresztül távozik. De ha ez a cső eltömődik, akkor a lecsapódott pára a porral együtt veszélyes elegyet, iszapot képezve fertőz, az utastérbe juttatva a különféle gombákat, kórokozókat. Persze érthető, hogy akinek nincs ideje, kedve, vagy egyszerűen csak fél attól, hogy kárt tenne a rendszerben a szerelgetéssel, inkább más utat választana a klímatisztító spray használata helyett.

A klímabomba egy bombasztikus megoldás

Hogyha fertőtlenítésről van szó, mivel ez nincs különösebb hatással a lerakódásokra, ezért nem távolítja el a fizikai szennyeződéséket. De a fertőtlenítő hatásából kifolyólag a klímabomba elpusztítja a rendszerben tanyázó kórokozókat, ami elengedhetetlen a higiénikus utasteret illetően. Mint már említésre került a klímabomba alkalmazása az egyszerűbb, mint a klímatisztító spray használata. Arra azonban érdemes különösen figyelni, hogy milyen fajtát választunk, mert egyes termékek csak légfrissítőként funkcionálnak és nem fertőtlenítenek.

Minden a pollenszűrő eltávolításával kezdődik, aminek a pontos menete le van írva az autó gépkönyvében. Ezt követően be kell indítani a motort, majd kikapcsolni a klímát, csak a szellőzőventilátort kell a maximumon járatni, a belső levegőkeringtetés miatt. Ügyeljünk rá, hogy a hőmérsékletszabályozó a leghidegebbre legyen állítva. Most már elhelyezhető a klímabomba a két ülés közé, amit a használati utasításának megfelelően aktiválni kell.

Elhagyva az utasteret, minden ajtót zárjunk be és figyeljünk rá, hogy minden ablak fel legyen húzva. A klímabomba az utastérbe engedi a hatóanyagát, ami átjárja az egész rendszert és az utasteret, így fejtve ki hatását. Hagyjuk üzemelni a szellőzőberendezést legalább 5 percen keresztül. Ezután már kinyitható minden ajtó, hogy az autó alaposan kiszellőzzön. Ne sajnáljuk az időt a szellőzésre, legalább 20 percig hagyjunk nyitva minden ajtót.

A minőségi termékek, amiket körültekintően választunk meg valóban hatékonyak a klímatisztítást illetően ráadásul nem is olyan drágák. 1000-3000 Ft között egész jó minőségű klíma tisztító sprayk, habok és bombák kaphatóak, amikkel alapos munkát végezhetünk, amennyiben nem térünk el a rendeltetésszerű használatuktól.

Hogyha a klímatisztítást, mint szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, azért sem kell csillagászati árat fizetnünk, hiszen az ózonos módszer hatékonyságával jelenleg semmi sem vetekedhet. Ellenben, ha saját kezűleg szeretnénk megoldani, akkor azt megtehetjük a fent említett termékek egyikével.