Autóklíma tisztítás ózon segítségével

Az autóklíma tisztítás a megfelelő működés és az egészségünk érdekében elengedhetetlennek számít. Ellenkező esetben a hanyag hozzáállás rossz hatással lehet az egészségünkre és a menetkomfortra. A kellemetlen szagok megjelenése egyértelmű jele annak, hogy már éppen ideje lenne az autó klíma tisztítását elvégezni. Az autóklíma tisztítás hiányával a rendszerben elszaporodhatnak a különféle gombák és baktériumok, de a klíma hatékonysága is csökkenhet az elzáródások és lerakódások miatt.

Az autóklíma tisztítás házilag is kivitelezhető

A kérdés már csak az, hogy mennyire szeretnénk alaposak lenni. Hogyha inkább a fertőtlenítés a cél, akkor a klímabomba használatával kifejezetten jó hatást lehet elérni az autóklíma tisztítás ezen részét illetően. A segítségével megszüntethetőek a kellemetlen szagok és elpusztítja a kórokozók túlnyomó részét. Azt viszont fontos szem előtt tartanunk, hogy a lerakódásokat nem képes eltüntetni.

 

Sokan azért választják az autóklíma tisztítás ezen formáját, mivel nincs szükség szerelgetésre, a rendszer kibontására, mivel a terméket az utastérben kell elhelyezni, miközben a szellőzőventilátor a legmagasabb fordulaton pörög. Gondoskodjunk róla, hogy minden ajtó és ablak be legyen zárva, miközben a klímabomba teszi a dolgát. Ezután jöhet egy 20 perces szellőztetés és kész is vagyunk.

A spray, illetve a hab használatához már el kell érni hőcserélőt, mivel ezeket az anyagokat abba kell bejuttatni. Ezek már eltávolítják a lerakódásokat is. Ha az igazán alapos autóklíma tisztítás a cél, akkor a szakszerű ózonos tisztítás az ideális választás.

Az ózonos tisztítás elpusztít minden kórokozót

A legnagyobb előnye pedig az, hogy mindez vegyszermentesen történik, tehát nem áll fent a veszélye annak, hogy a tisztításra használt anyagok valamelyik összetevője, pl. allergiás reakciót vált ki. Az ózongenerátor által kibocsátott gáz eljut a rendszer minden apró szegletébe, elpusztítva minden vírust, gombát, mikrobát, amik veszélyesek lehetne az egészségünkre. Ez az oxidációs folyamatok révén megy végbe.

Az ózongenerátorok olyan eszközök, amiket bárki beszerezhet és a használatuk nagyjából megegyezik a már említett klímabombáéval. Az időzítőt elég nagyjából 20 percre állítani, mert ennyi idő elegendő a légrendszerek és az utastér fertőtlenítéséhez. Szintén be kell zárni az ajtókat és hagyjuk a készüléket dolgozni, miközben működik az autó motorja és a szellőztető rendszer. A motor begyújtására azért van szükség, hogy nehogy lemerüljön az akku, miközben dolgozik a szellőzés. Miután a készülék gyújtólámpája elalszik, a kezelés véget ért, de a szellőztetés most sem maradhat el, mivel szükség van egy kis időre, hogy az ózongáz egy része visszaalakuljon oxigénné.

Az ózonos tisztítás, nem csak az autóklíma tisztítása miatt ajánlott, hanem a kellemetlen szagokat is képes eltüntetni az utastérből. A dohányszag például elég rendesen beissza magát az autókárpitba, amit a legerősebb illatosító sem képes elnyomni. A vegyszermentes eljárás segítségével viszont hatékonyan eltüntethetőek a cigarettafüsthöz hasonló makacs szagok. Már az első használat után érezni lehet a különbséget.

Az ózongenerátorok vezérlése rendszerint kétféle módon történik. A vezetékes, manuális változatok egy forgókapcsolóval rendelkeznek. Ezeket be kell vezetni az autóba az ajtón keresztül és be kell állítani a kívánt időzítésre és csak ezt követően kell áram alá helyezni. A beállított késleltető automatikusan elindítja a készüléket, amikor már nem tartózkodik senki az utastérben. A digitális változatok viszont már lehetővé teszik a távirányítóval történő vezérlést, ami számos beállítási lehetőséget vonultat fel a készülék használatának szempontjából.

Az ózonos tisztítást általában az autószervizekben lehet igénybe venni, de egy ilyen készülék otthonra is beszerezhető a zárt helyiségek fertőtlenítéséhez. Viszont ez idő alatt senki sem tartózkodhat a helyiségben és utána mindenképp szellőztetni kell. Célszerű a használata olyan helyeken, ahol a vegyszeres tisztítás nem opció. Mindenképp egy előremutató módszernek számít az autóklíma tisztítás terén is.