« | Kezdőlap | »

Autóklíma töltés biztonságosan

Napjainkban egyre nagyobb mértékben rá vagyunk utalva a gépkocsikra. A legtöbb, gyártósorról legördülő gépkocsiban már alapfelszereltségnek számít az autóklíma. Egyszerű használatuk miatt már mindennapjaink részévé vált, és sokszor el is feledkezünk róluk, közérzetünk romlása esetén csak bekapcsoljuk egy ösztönös mozdulattal, és máris más jár a fejünkben.

A megszokás azonban sokszor elfeledteti velünk, hogy – mint minden műszaki eszköz – az autóklíma is rendszeres karbantartást igényel. Évente akár 10% is távozhat a klímaberendezés gázaiból, ezért az előírások szerint 2 évente legalább egyszer meg kell látogatni a forgalmazót vagy egy erre alkalmas szervízt, hogy a megfelelő módon újratöltsék ezeket.

Az újratöltés számos előnnyel jár: többek között kitisztításra kerülnek a lehetséges baktériumok, pollen- és porszemcsék, de a párátlanítás ideje is jelentősen csökken. A rendszer eredeti élettartama is megmarad, hiszen a hatékonysági fok magasan tartása és a rendszeres karbantartás mellett nem visz el többletenergiát semmilyen felesleges szennyeződés.

Meleg nyári napokon szinte állandóan használjuk az autóklímát, hogy elviselhető hőmérséketen tartsa a levegőt a kocsiban. Fagyos téli reggeleken pedig el sem indulhatunk anélkül, hogy meg ne szabadultunk volna a szélvédőről ránk mosolygó jégvirágoktól. Az autóklíma rendben tartása ezek mellett számos egyéb módon hálálja meg a kétévente rá fordított figyelmet.

 

Szóljon hozzá!

Autóklíma.com

Autóklíma töltés, beszerelés, javítás karbantartás

Autóklíma szervíz

Figyelem!


Ha az alábbi tüneteket észleli autójában, azonnal keressen fel bennünket:
  • Nem kielégítő a hűtés
  • Zajos a klímarendszer
  • Poshadt, dohos, kellemetlen szag

Hasznos tanácsok

- A gépkocsi utasterében legfeljebb 8-10 fokkal legyen hidegebb, mint a külső hőmérséklet, mivel ellenkező esetben kiszállás után, a melegben hirtelen kitáguló erek miatt csökken a vérnyomás, és erős fáradtságérzet léphet fel.

- A felforrósodott autóba beülve ne hűtsük le túl gyorsan az autó belsejét, mivel megviseli a szervezetet a hirtelen nagymértékű hőmérsékletváltozás.

- Ne irányítsuk közvetlenül magunkra a hideg légáramlatot, mert ez megfázást, ízületi gyulladást okozhat.

- Vegye figyelembe, hogy a légkondicionáló használata csökkenti a motor teljesítményét.

- Fogyasszunk folyadékot, mivel a klíma nemcsak hűti, hanem szárítja is az utastér levegőjét, és a test kipárolgása megnő.

- Elsősorban külsőlevegő befújással használja klímaberendezést - belső levegőkeringetésre csak indokolt esetben (pl. kellemetlen külső szag) kapcsolja. Városban ugyancsak ajánlott a belső levegőkeringetés, mivel a városi szmog teljes kiiktatására a pollenszűrő nem képes.