« | Kezdőlap | »

Az autó klíma felépítése

Az autónkban lévő klímakészülék működésével és felépítésével jó megismerkedni, hiszen így majd sokkal könnyebben fogjuk tudni használni. A berendezés több alapegységből épül fel, mindegyiknek nagyon fontos szerepe van.

Az autó klíma egyik legfontosabb alkotóeleme az expanziós szelep. Ez a szelep választja el a magas nyomású oldalt az alacsony nyomású oldaltól. Szerepe a hűtőgáz adagolásában van, ami egyenesen az elpárologtatóba kerül. Az autó klíma kompresszor segítségével működik, fenntartja az előre beállított hűtési folyamatokat. Strapabíró felépítéssel rendelkezik, így a hűtőközeg biztonságosan tud keringeni a rendszeren. Az autó klíma másik fontos alkotórésze az elpárologtató egység. Itt történik meg a hő átadása.

Lamellák segítségével lehet növelni a közeg hőátadó képességét. A berendezés tulajdonképpen a légkondicionáló készülék utolsó részét képezi. A klímában hűtő ventilátor is van. A ventilátort a kondenzátorra szerelve találjuk meg. Nemcsak egy, hanem akár két ventilátorral is találkozhatunk. Szárító szűrőt is találunk az autó klímában. Feladata az, hogy a rendszerben lévő nedvességet visszatartsa, így a portól, szennyeződésektől is védi a berendezést.

Egy egyszerű nyomáskapcsoló használatával meg lehet védeni a készüléket a túlnyomástól, illetve könnyedén tudjuk irányítani az elektromos ventilátort is. Egy másik nagyon fontos alkatrész a kondenzátor, nélküle szinte el sem lehet képzelni a klíma működését. Fontos, hogy a készülék állandó karbantartás alatt legyen, hiszen csak így tud maximális hatékonysággal dolgozni.

Autóklíma.com

Autóklíma töltés, beszerelés, javítás karbantartás

Autóklíma szervíz

Figyelem!


Ha az alábbi tüneteket észleli autójában, azonnal keressen fel bennünket:
  • Nem kielégítő a hűtés
  • Zajos a klímarendszer
  • Poshadt, dohos, kellemetlen szag

Hasznos tanácsok

- A gépkocsi utasterében legfeljebb 8-10 fokkal legyen hidegebb, mint a külső hőmérséklet, mivel ellenkező esetben kiszállás után, a melegben hirtelen kitáguló erek miatt csökken a vérnyomás, és erős fáradtságérzet léphet fel.

- A felforrósodott autóba beülve ne hűtsük le túl gyorsan az autó belsejét, mivel megviseli a szervezetet a hirtelen nagymértékű hőmérsékletváltozás.

- Ne irányítsuk közvetlenül magunkra a hideg légáramlatot, mert ez megfázást, ízületi gyulladást okozhat.

- Vegye figyelembe, hogy a légkondicionáló használata csökkenti a motor teljesítményét.

- Fogyasszunk folyadékot, mivel a klíma nemcsak hűti, hanem szárítja is az utastér levegőjét, és a test kipárolgása megnő.

- Elsősorban külsőlevegő befújással használja klímaberendezést - belső levegőkeringetésre csak indokolt esetben (pl. kellemetlen külső szag) kapcsolja. Városban ugyancsak ajánlott a belső levegőkeringetés, mivel a városi szmog teljes kiiktatására a pollenszűrő nem képes.