Az autó klíma felépítése

Az autónkban lévő klímakészülék működésével és felépítésével jó megismerkedni, hiszen így majd sokkal könnyebben fogjuk tudni használni. A berendezés több alapegységből épül fel, mindegyiknek nagyon fontos szerepe van.

Az autó klíma egyik legfontosabb alkotóeleme az expanziós szelep. Ez a szelep választja el a magas nyomású oldalt az alacsony nyomású oldaltól. Szerepe a hűtőgáz adagolásában van, ami egyenesen az elpárologtatóba kerül. Az autó klíma kompresszor segítségével működik, fenntartja az előre beállított hűtési folyamatokat. Strapabíró felépítéssel rendelkezik, így a hűtőközeg biztonságosan tud keringeni a rendszeren. Az autó klíma másik fontos alkotórésze az elpárologtató egység. Itt történik meg a hő átadása.

Lamellák segítségével lehet növelni a közeg hőátadó képességét. A berendezés tulajdonképpen a légkondicionáló készülék utolsó részét képezi. A klímában hűtő ventilátor is van. A ventilátort a kondenzátorra szerelve találjuk meg. Nemcsak egy, hanem akár két ventilátorral is találkozhatunk. Szárító szűrőt is találunk az autó klímában. Feladata az, hogy a rendszerben lévő nedvességet visszatartsa, így a portól, szennyeződésektől is védi a berendezést.

Egy egyszerű nyomáskapcsoló használatával meg lehet védeni a készüléket a túlnyomástól, illetve könnyedén tudjuk irányítani az elektromos ventilátort is. Egy másik nagyon fontos alkatrész a kondenzátor, nélküle szinte el sem lehet képzelni a klíma működését. Fontos, hogy a készülék állandó karbantartás alatt legyen, hiszen csak így tud maximális hatékonysággal dolgozni.