Az autóklíma beszerelés utólag sem elképzelhetetlen

Az autóklíma beszerelése megköveteli a szakértelmet, így semmiképpen se kezdjünk bele saját magunk, mindig hívjunk szakembert, vagy forduljunk szakszervizhez az igényeinkkel. A problémamentes üzemeltetés érdekében fontos, hogy a csatlakozók a megfelelő helyre kerüljenek. Ehhez pedig kívülről-belülről kell ismerni az adott típust. Az új autók többsége klímával együtt kerül eladásra, ám egy régebbi típusú autónál szükségszerűvé válik a beszerelése.

Miért fontos az autóklíma beszerelés utólag?

Elsősorban azért, mert klíma nélkül vezetni a nyári kánikulában nagyon veszélyes. Végül is egy fémdobozban fogunk ropogósra sülni, miközben koncentrálnunk kell a forgalomra. Elég egy apró figyelmetlenség és máris megvan a baj. Előfordulhat, hogy mi magunk leszünk rosszul a volánnál és ebből következik, hogy másoknak is árthatunk. Emellett pedig sokkal kényelmesebb autóklíma mellett vezetni, mint a poros, füstös, városban lehúzott ablakkal. Tehát, ha az a kérdés, hogy megéri-e az autóklíma beszerelés utólag, akkor mindenképp? Hogy mennyire költséges? Maradjunk annyiban, hogy nem lesz olcsó, de tény, hogy sokkal szívesebben fogjuk használni az autónkat nyáron. Sokkal egészségesebb és biztonságosabb környezetet biztosíthatunk a gyerekeknek és az idősebb utasainknak.

Veszélyes az autóklíma?

Akkor, hogyha nincs. Az valóban veszélyes szokott lenni, amikor a hőmérő higanyszála átlépi a 30 C fokot. Valójában a helytelen használat az, ami veszélyessé teszi az autóklímát. Az utólagos klíma autóba szerelését követően nem szabad megfeledkeznünk a rendszeres tisztításáról sem. Így nem kell attól tartanunk, hogy a szűrőben elszaporodott baktériumok, allergének az utastérbe kerülve, kellemetlen reakciókat, vagy megbetegedést okoznak. Az autóklíma beszerelés utólag sem elképzelhetetlen, a modern technikai megoldásoknak köszönhetően minimális bontási munkálatok mellett meg lehet oldani a klíma beszerelését.

 

Külső és belső tér felől egyaránt oda kell figyelni arra, hogyan is történik a klímakészülék szerelése. Az autóklíma beszerelés utólag nem kerül sokba, ha a megfelelő szakembert keressük fel. Ha bekerült az új klímaberendezés, akkor a rendszeres karbantartására is figyelni kell. A tisztítás és feltöltés mellett a teljes rendszer ellenőrzésére is sort kell keríteni. Ma már olyan modern autóklímák között válogathatunk, amelyek minőség, teljesítmény és élettartam szempontjából is felveszik a versenyt a gyárilag beépített készülékekkel.

Léteznek olyan tényezők, amelyek drágítani fogják az autóklíma beszerelését utólag. Ezekkel érdemes előre számolni. Kérjük egy szakember véleményét a felmerülő költségekkel kapcsolatban. Ha nem rendeltetésszerűen használjuk a klímát, akkor az további problémákat okozhat, ami rossz hatással lehet, akár fogyasztásra is. A klímakészülék használata csökkenti a motor teljesítményét. Gyakori hiba, hogy a szakszerűtlen beszerelés miatt, a kondenzvíz nem távozik akadálymentesen a rendszerből.

A klímát nemcsak nyáron, hanem télen is kapcsoljuk be. Ezáltal a kenőolaj jól átjárja a rendszert, ami jót tesz a kompresszornak. Valamint így elkerülhető, hogy a tömítések kiszáradjanak és ezzel megelőzhetjük a klímagáz szivárgását is. Ráadásul a téli időszakban oly jellemző párásodás megszüntetésére is kiváló megoldás lehet.

Az utólagos klíma autóba – beruházás, ami növeli a jármű értékét

Manapság már eleve nem könnyű olyan használat autót vásárolni, amiben nincs klíma. Akkor képzeljük csak el azt, hogy mennyire nehéz lehet eladni egy autóklíma nélküli típust. Szinte teljességgel lehetetlen feladat. Az utólagos beszerelés, tehát emeli a jármű értékét. Ha arra kerül a sor, akkor egyszerűbb dolgunk lesz eladni.

Fontos tudnivaló, hogy az utólagos beszerelés külön szakembert kíván, ezért minden esetben közvetlenül az autóklíma szereléssel foglalkozó műhelyben érdemes előzetesen érdeklődni. Ez azért is lényeges, mert van ahol csak bizonyos márkák szerelését vállalják.

Nem árt, hogyha eladáskor valamilyen módon bizonyítani tudjuk, hogy az utólagos klíma autóba történő beszerelése szakszerű keretek között történt. Az is elég lehet, hogyha megőrizzük a számlát az autóklíma beszerelés díjáról.

Azért csak okosan az autóklíma beszerelésével

Ha már olyan a járgány, mint egy leharcolt csatakanca, akkor nem számít túl költséghatékony dolognak az autóklíma utólagos szerelgetésére költeni. Előfordulhat, hogy a szolgáltatás díja, illetve a klímaberendezés együttes ára meghaladja az autó értékét. Szóval mérjük fel a helyzetet, mielőtt súlyos 100 ezreket dobnánk ki az ablakon.