« | Kezdőlap | »

Az autóklíma működése egy egyszerű folyamat

Az autóklíma rendszerének működése nagyon egyszerű. A beépített klímakészülék működési alapelve a hőmérsékletváltozásra épül. A hűtőközeg egy olyan környezetbarát anyagból készül, amit időszakonként újra kell tölteni. Egy töltés esetén 400-950 gramm mennyiséget kell a klímába tölteni, a készülék típusától függően.

Az autóklíma működése mindenki számára könnyedén érthető. A rendszer tulajdonképpen egy kört alkot. A gáz halmazállapotú hűtőközeg alacsony nyomással rendelkezik, így kerül a kompresszorba. Itt történik meg az összesűrítés. Az eljárásnak köszönhetően a hőmérséklet is nő. Az autóban lévő hűtő elé kerül beépítésre az autóklíma hűtőjét, amit kondenzátornak hívnak. Itt a halmazállapotú hűtőközeg folyadékká alakul át.

A közben keletkező hőt egy ventilátor segítségével távolítja el a rendszert. A szárítószűrő abban segít, hogy a rendszerben lévő nedvességet tünteti el, vagyis párátlanításra használható. Az autóklíma működése során fontos az, hogy a levegőben lévő szennyeződést is fel tudja fogni, és nem engedi vissza a légtérbe. Ha megtörtént a levegő tisztítása, akkor egy szelepen halad át, ami csökkenti a benne lévő nyomást.

Mielőtt az autóklímán áthaladó levegő kilépne az utastérbe, még át kell haladnia egy hőcserélőn, ahol újabb halmazállapot változás figyelhető meg. Ha ez is megtörtént, akkor felveszi az eredeti állapotát, így a folyamat elölről kezdődik, így alkotva meg a kört. Azt is fontos megjegyezni, hogy az autóklíma működése során összegyűjtött vizet a szabadba vezeti ki.

Autóklíma.com

Autóklíma töltés, beszerelés, javítás karbantartás

Autóklíma szervíz

Figyelem!


Ha az alábbi tüneteket észleli autójában, azonnal keressen fel bennünket:
  • Nem kielégítő a hűtés
  • Zajos a klímarendszer
  • Poshadt, dohos, kellemetlen szag

Hasznos tanácsok

- A gépkocsi utasterében legfeljebb 8-10 fokkal legyen hidegebb, mint a külső hőmérséklet, mivel ellenkező esetben kiszállás után, a melegben hirtelen kitáguló erek miatt csökken a vérnyomás, és erős fáradtságérzet léphet fel.

- A felforrósodott autóba beülve ne hűtsük le túl gyorsan az autó belsejét, mivel megviseli a szervezetet a hirtelen nagymértékű hőmérsékletváltozás.

- Ne irányítsuk közvetlenül magunkra a hideg légáramlatot, mert ez megfázást, ízületi gyulladást okozhat.

- Vegye figyelembe, hogy a légkondicionáló használata csökkenti a motor teljesítményét.

- Fogyasszunk folyadékot, mivel a klíma nemcsak hűti, hanem szárítja is az utastér levegőjét, és a test kipárolgása megnő.

- Elsősorban külsőlevegő befújással használja klímaberendezést - belső levegőkeringetésre csak indokolt esetben (pl. kellemetlen külső szag) kapcsolja. Városban ugyancsak ajánlott a belső levegőkeringetés, mivel a városi szmog teljes kiiktatására a pollenszűrő nem képes.