« | Kezdőlap | »

Az autóklíma működése egyszerű

Az autóklíma felépítésénél kondenzátorral, hűtőközeggel, kompresszorral és nyomáskapcsolóval találkozhatunk. Ezek együttesen alkotják a működését. Ha hatékonyan dolgozik, akkor az autóklíma használója is előszeretettel fog a bekapcsolása mellett dönteni, de lássuk csak, hogy miből áll az autóklíma működése?

Az autóklíma első lépésként összesűríti a hűtőközeget, így a külső hőmérséklet fölé kezdi emelni annak a hőmérsékletét. Ezt követően a kondenzátorban folyadékká alakul át, vagyis lecsapódik, az itt nyert hőmérséklet egy ventilátor segítségével fog a külső térbe távozni. Az elpárolgási szakaszban az utastérbe visszakeringtetett levegő friss és kellemes lesz.

Az autóklíma működése kiszűri a hűtőközegbe került szennyeződéseket, nedvességet és párát. Legutóbbit a hűtőközeg összegyűjti, majd egy ezt kivezető cső segítségével kifolyik a szabadba. Az autóklíma tulajdonképpen azért hasznos, mert biztosítja a légtér klimatizálását, teljesen függetlenül az időjárástól. Ez azt jelenti, hogy télen fűtött, száraz levegőt állít elő, míg nyáron hűvösebbet.

Természetesen nem szabad megfelejtkezni arról sem, hogy az autóklímát állandó jelleggel tisztítani és karbantartani kell, amit akár mi magunk is el tudunk végezni. A készülékben lévő pollenszűrőt évente ajánlatos kicserélni. A hűtőt egyszerűen ki lehet venni, és át lehet mosni. A klíma gombátlanítása otthon házilag vagy akár szakszervízben is történhet. A művelet nem vesz igénybe többet, mint egy óra, egyes autótípusoknál még ennél is rövidebb is lehet.

Autóklíma.com

Autóklíma töltés, beszerelés, javítás karbantartás

Autóklíma szervíz

Figyelem!


Ha az alábbi tüneteket észleli autójában, azonnal keressen fel bennünket:
  • Nem kielégítő a hűtés
  • Zajos a klímarendszer
  • Poshadt, dohos, kellemetlen szag

Hasznos tanácsok

- A gépkocsi utasterében legfeljebb 8-10 fokkal legyen hidegebb, mint a külső hőmérséklet, mivel ellenkező esetben kiszállás után, a melegben hirtelen kitáguló erek miatt csökken a vérnyomás, és erős fáradtságérzet léphet fel.

- A felforrósodott autóba beülve ne hűtsük le túl gyorsan az autó belsejét, mivel megviseli a szervezetet a hirtelen nagymértékű hőmérsékletváltozás.

- Ne irányítsuk közvetlenül magunkra a hideg légáramlatot, mert ez megfázást, ízületi gyulladást okozhat.

- Vegye figyelembe, hogy a légkondicionáló használata csökkenti a motor teljesítményét.

- Fogyasszunk folyadékot, mivel a klíma nemcsak hűti, hanem szárítja is az utastér levegőjét, és a test kipárolgása megnő.

- Elsősorban külsőlevegő befújással használja klímaberendezést - belső levegőkeringetésre csak indokolt esetben (pl. kellemetlen külső szag) kapcsolja. Városban ugyancsak ajánlott a belső levegőkeringetés, mivel a városi szmog teljes kiiktatására a pollenszűrő nem képes.