Az autóklíma működése egyszerű

Az autóklíma felépítésénél kondenzátorral, hűtőközeggel, kompresszorral és nyomáskapcsolóval találkozhatunk. Ezek együttesen alkotják a működését. Ha hatékonyan dolgozik, akkor az autóklíma használója is előszeretettel fog a bekapcsolása mellett dönteni, de lássuk csak, hogy miből áll az autóklíma működése?

Az autóklíma első lépésként összesűríti a hűtőközeget, így a külső hőmérséklet fölé kezdi emelni annak a hőmérsékletét. Ezt követően a kondenzátorban folyadékká alakul át, vagyis lecsapódik, az itt nyert hőmérséklet egy ventilátor segítségével fog a külső térbe távozni. Az elpárolgási szakaszban az utastérbe visszakeringtetett levegő friss és kellemes lesz.

Az autóklíma működése kiszűri a hűtőközegbe került szennyeződéseket, nedvességet és párát. Legutóbbit a hűtőközeg összegyűjti, majd egy ezt kivezető cső segítségével kifolyik a szabadba. Az autóklíma tulajdonképpen azért hasznos, mert biztosítja a légtér klimatizálását, teljesen függetlenül az időjárástól. Ez azt jelenti, hogy télen fűtött, száraz levegőt állít elő, míg nyáron hűvösebbet.

Természetesen nem szabad megfelejtkezni arról sem, hogy az autóklímát állandó jelleggel tisztítani és karbantartani kell, amit akár mi magunk is el tudunk végezni. A készülékben lévő pollenszűrőt évente ajánlatos kicserélni. A hűtőt egyszerűen ki lehet venni, és át lehet mosni. A klíma gombátlanítása otthon házilag vagy akár szakszervízben is történhet. A művelet nem vesz igénybe többet, mint egy óra, egyes autótípusoknál még ennél is rövidebb is lehet.