« | Kezdőlap | »

Az autóklíma működése

Az autóklíma kellemes dolog, de valljuk be, nem olcsó, de annál inkább hatékony lehet a nagy forróságban, ha az utastérbe beülve kellemes hőmérséklet fogad bennünket.

Kevesen tudjuk azonban, hogyan is működik az autóklíma?

Az alacsony nyomású, és gáz halmazállapotú R134a anyagot a klímakompresszor összesűríti, e sűrítés során az anyagnak megnő a hőmérséklete is. Ezek után a klímahűtő, vagy más néven a kondenzátor kapcsolódik be a folyamatba, itt ugyanis a hűtőközeg folyadékká alakul. A folyamat során felszabaduló hőt a menetszél és a ventilátor közösen tünteti el. A következő lépésben a szárítószűrő következik, ami kiszűri a nedvességet, illetve párátlanítja a közeget és felfogja a szilárd szennyeződéseket is.

Az immár nagy nyomású, cseppfolyós, meleg R134a áthalad az expanziós szelepen, ennek feladata a nyomás csökkentése, ez pedig hő veszteséggel jár, így a hűtőközeg a külső hőmérsékletnél hidegebbé válik.

Majd az utastér hőcserélőjén áthaladva ismét gáz állapotúvá válik, ezzel pedig lehűti a párologtatón áthaladó utastér levegőjét. Majd ismét felveszi eredeti állapotát, és a folyamat elölről kezdődik.

Az egy helyben álló, működő klímás autó alatt megfigyelhetjük, hogy néhány perc alatt víztócsa keletkezik. Ez nem más, mint a párologtatónál kicsapódó pára, amit a rendszer összegyűjt és kivezet a szabadba.

Az automata klímás autóknál hőmérséklet szerint állíthatjuk az utastér hőmérsékletét, míg a manuális klímánál a befújt levegőt a ventilátor forgásának erősségével és a fűtés kezelőszerveivel tudjuk irányítani, illetve beállítani.

Autóklíma.com

Autóklíma töltés, beszerelés, javítás karbantartás

Autóklíma szervíz

Figyelem!


Ha az alábbi tüneteket észleli autójában, azonnal keressen fel bennünket:
  • Nem kielégítő a hűtés
  • Zajos a klímarendszer
  • Poshadt, dohos, kellemetlen szag

Hasznos tanácsok

- A gépkocsi utasterében legfeljebb 8-10 fokkal legyen hidegebb, mint a külső hőmérséklet, mivel ellenkező esetben kiszállás után, a melegben hirtelen kitáguló erek miatt csökken a vérnyomás, és erős fáradtságérzet léphet fel.

- A felforrósodott autóba beülve ne hűtsük le túl gyorsan az autó belsejét, mivel megviseli a szervezetet a hirtelen nagymértékű hőmérsékletváltozás.

- Ne irányítsuk közvetlenül magunkra a hideg légáramlatot, mert ez megfázást, ízületi gyulladást okozhat.

- Vegye figyelembe, hogy a légkondicionáló használata csökkenti a motor teljesítményét.

- Fogyasszunk folyadékot, mivel a klíma nemcsak hűti, hanem szárítja is az utastér levegőjét, és a test kipárolgása megnő.

- Elsősorban külsőlevegő befújással használja klímaberendezést - belső levegőkeringetésre csak indokolt esetben (pl. kellemetlen külső szag) kapcsolja. Városban ugyancsak ajánlott a belső levegőkeringetés, mivel a városi szmog teljes kiiktatására a pollenszűrő nem képes.