« | Kezdőlap | »

Egy autóklíma feltöltés szakszerű lépései

Az autóklíma karbantartást igényel, ám mindig a klíma típusának megfelelően kell eljárni. A klímatöltést bízzuk szakértő kezekre, hiszen csak így lehetünk abban biztosak, hogy az megfelelőképpen fog történni. Az autóklíma feltöltés első lépését a rendszer ellenőrzése képezi. A szakember utána néz, hogy a klímakészülék mindenegyes alkotóeleme tökéletesen működik-e.

A nyomásra is figyelni kell, hiszen nem mindegy, hogy a klímában mekkora nyomás uralkodik. Ennek az eredménye azt is kimutatja, hogy a rendszerben mennyi hűtőközeg van még. A maradék hűtőközeget minden esetben teljesen le kell fejteni. Ahhoz, hogy az autóklíma tökéletesen tudjon működni, nagyon fontos az, hogy ne kerüljön bele több hűtőközeg, mint a gyárilag előírt mennyiség.

Az autóklíma feltöltés sose ne történjen rátöltéssel. Egy áltagos autó esetében 800 gramm alatti mennyiséggel kell számolni. Ha üres a rendszer, akkor már könnyedén tudjuk, hogy mennyi hűtőközeg mehet bele. Ha feltöltötték, újra egy nyomáspróba következik. Ha esik a nyomás, akkor valahol le kell ellenőrizni a rendszert, mert a feltöltött gáz valahol szivárog. Ha viszont állandó értéket kapunk, akkor az autóklíma feltöltés sikeres volt.

Ezután egy speciális klíma olaj is a rendszerbe kerül. Maga a klímatöltés egyáltalán nem számít drága szolgáltatásnak. Ahhoz, hogy az autóklíma tökéletesen tudjon működni, szinte elengedhetetlenné válik, hogy évente legalább egyszer ne kelljen elvégezni. Sok autótulajdonos a klímarendszer karbantartásával szokták egybekötni a hűtőközeg feltöltését, így nemcsak időt, de még pénzt is lehet spórolni.

 

Szóljon hozzá!

Autóklíma.com

Autóklíma töltés, beszerelés, javítás karbantartás

Autóklíma szervíz

Figyelem!


Ha az alábbi tüneteket észleli autójában, azonnal keressen fel bennünket:
  • Nem kielégítő a hűtés
  • Zajos a klímarendszer
  • Poshadt, dohos, kellemetlen szag

Hasznos tanácsok

- A gépkocsi utasterében legfeljebb 8-10 fokkal legyen hidegebb, mint a külső hőmérséklet, mivel ellenkező esetben kiszállás után, a melegben hirtelen kitáguló erek miatt csökken a vérnyomás, és erős fáradtságérzet léphet fel.

- A felforrósodott autóba beülve ne hűtsük le túl gyorsan az autó belsejét, mivel megviseli a szervezetet a hirtelen nagymértékű hőmérsékletváltozás.

- Ne irányítsuk közvetlenül magunkra a hideg légáramlatot, mert ez megfázást, ízületi gyulladást okozhat.

- Vegye figyelembe, hogy a légkondicionáló használata csökkenti a motor teljesítményét.

- Fogyasszunk folyadékot, mivel a klíma nemcsak hűti, hanem szárítja is az utastér levegőjét, és a test kipárolgása megnő.

- Elsősorban külsőlevegő befújással használja klímaberendezést - belső levegőkeringetésre csak indokolt esetben (pl. kellemetlen külső szag) kapcsolja. Városban ugyancsak ajánlott a belső levegőkeringetés, mivel a városi szmog teljes kiiktatására a pollenszűrő nem képes.