Klímakompresszor javítás vagy csere, mi okozhatja a meghibásodást?

A klímakompresszor annak a rendszernek a lelke, amely a legnagyobb menetkomfortot kínálja az autózás során. Manapság már alapfelszereltségnek számít, az új modellek esetében, de ez nem volt mindig így. Egy forró nyári napon az utastér hőmérséklete vetekszik egy szaunáéval, ezért elengedhetetlen, hogy megfelelően működjön a klíma minden része, ami alól természetesen a klímakompresszor sem kivétel.

A klímakompresszor szerepe

A központi alkatrésznek a már említett kompresszor tekinthető, nem hiányozhat az elpárologtató, a kondenzátor, vagy ha úgy tetszik, akkor a hűtő, ez expanziós szelep, az ezeket összekötő nagynyomású vezetékek és természetesen a szárító szűrő szintén fontos része az autó klímájának. Láthatjuk, hogy egy elég komplex rendszerről van szó. Hogyha ezek közül bármi meghibásodik, akkor csökkenhet a hatásfok, vagy teljesen használhatatlanná válik az utastér hőmérséklet szabályozása.

 

A klímakompresszor dolga nem más, mint a hűtőközeg, illetve az olaj keringtetése a rendszer egészében, amit az így fellépő nyomáskülönbség tesz lehetővé. Működés közben belekerül a még gáz halmazállapotú hűtőközeg, ami a párologtatóból érkezik. A nyomás növelése során átszivattyúzásra kerül a klímakompresszorból a kondenzátorba, itt pedig folyékony halmazállapotúvá válik.

Klímakompresszorokat illetően alapvetően két típust különböztetünk meg. Az egyik az állandó, míg a másik a változó teljesítményű. Ez utóbbi szabadabb szabályozhatóságot tesz lehetővé. Ezek az alkatrészek általában kimondottan hosszúéletűnek számítanak. Hogyha valamilyen meghibásodás történik, az általában javítható. Az egyik leggyakoribb hiba pl. a túlmelegedés, ami akkor szokott előfordulni, hogyha eltömődik a klímahűtő, mert nincs karbantartva a rendszer.

Meghibásodhat a mágneskapcsoló is, ez tartalmaz ugyanis egy tekercset és egy kuplung részt. Ezeknek a javítása általában csak cserével kivitelezhető. Ha bekapcsoljuk a klímát és túl hangosnak véljük a kompresszort, akkor valószínűleg a csapágy lesz a probléma. Ha be sem indul, akkor több, mint valószínű, hogy a mágneskuplung a baj.

Egy megbízható autóklíma szerviz segíthet

Ma már rengeteg szervizes kínálja plusz szolgáltatásként a klímaszerelést is. A kérdés már csak az, hogy hová érdemes betérni a problémánkkal, mert könnyen belefuthatunk olyan csapatba, akik nem igazán értik a dolgukat. A legjobb és legközelebbi autóklíma szerviz felkutatásában segítségünkre lehet az autóklíma.com weboldal, ahol megtalálható a legtöbb ilyen szolgáltatást kínáló vállalkozás.

A sikeres szerelés titka egyébként a lépések betartásában rejlik. Hogyha kimarad pl. a nyomáspróba, ami otthoni körülmények között nem biztos, hogy kivitelezhető, akkor számíthatunk rá, hogy szivárgás lehet a rendszerben. Ez esetben a klíma a szerelést követően csak rövid ideig lesz képes a megfelelő hatásfokon működni. Röviddel ezután pedig ismét visszaesik a teljesítménye, hiszen a szivárgás miatt a hűtőközeg teljesen eltűnik a rendszerből.

Az előbbiekben szó esett a klímakompresszor szerepéről és működéséről, ami már önmagában egy komplex alkatrész. Ez viszont elmondható a klíma többi részegységeiről is. Ezért az otthoni javítgatás egyáltalán nem ajánlott, hogyha meghibásodás történik. Egy megbízható autóklíma szerviz biztos megoldást képes nyújtani, ami egyébként elkerülhető a rendszeres karbantartással. Ez pedig nagyjából a rendszer rendszeres tisztításából áll.

A tisztítás viszont otthon is elvégezhető klímatisztító spray vagy klímabomba formájában. Természetesen ezen termékek felhozatala igen sokszínű a hatékonyságukat illetően, ezért érdemes alaposan szemügyre venni, hogy mit és miként szeretnénk használni. A háztartási tisztítószerek használata kerülendő, mivel az agresszív anyagok tönkretehetik a rendszer egyes elemeit.

Az autóklíma szervízek legtöbbje ózonos klíma tisztítást is vállal, amivel időt és energiát spórolhatunk meg, ráadásul nem kell csillagászati árat fizetni érte. Mindent összevetve a rendszeres karbantartás kifizetődőbb, mint az állandó hibajelenségek miatt autóklíma szervizhez fordulni.