Külső belső autómosás házilag – így lesz tökéletes az eredmény!

Bár a gombamód szaporodó kézi takarítóknak köszönhetően a külső belső autómosás percek alatt elvégezhető akár útközben is, ahhoz, hogy tökéletesen alapos végeredményt kapjunk, otthon kell nekilátnunk ennek a foglalatosságnak. Ennek alapvetően egyszerű oka van, hiszen a telepített helyek perc alapú elszámolással üzemelnek, ezzel rákényszerítve minket arra, hogy siessünk.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a külső belső autómosás esetében pár percen spórolnánk, ám ha kifogástalan munkát szeretnénk végezni, ahhoz olykor 1-2 óra sem elegendő. Mivel ez nagyon komoly kiadással járna, ezért nem is igazán kerül rá sor. Ehelyett sokkal optimálisabb alternatívát jelenthet az otthon elvégzett külső belső autómosás, amihez tulajdonképpen csak egy kisebb területre, áramra és vízre van szükség. Mivel itt minden lépést mi magunk végzünk el, nagyon körültekintően kell eljárnunk annak érdekében, hogy se a külső felületeket, se a belső elektronikát, bevonatokat ne sértsük meg.

Így történjen a külső belső autómosás, ha otthon csináljuk

Autónk takarítását mindenképpen tanácsos két külön folyamatra bontani és ezeket élesen elkülöníteni. Elsőként a karosszéria külső elemeinek tisztítását végezzük el, lépésről lépésre haladva. Kardinális jelentősége van annak, hogy az elemeken található por és egyéb szennyeződés a tisztítás során ne karcolja meg a fényezést, illetve a lakkréteget. A külső belső autómosás ezen szakasza a legegyszerűbben egy magasnyomású mosó segítségével végezhető el.

 

Elsőként tiszta vízzel öblítsük le a szennyeződések javát, majd következhet az aktív hab felvitele. Szint mindegyik géphez lehet olcsón vásárolni olyan kiegészítőt, ami a tisztítószert felhabosítja, egy ilyet feltétlenül szerezzünk be, mert roppant komfortos és rengeteg időt megspórolhatunk vele. Ezen a ponton a külső belső autómosás még mindig érintésmentes kell, hogy legyen. Nagy nyomású vízzel mossuk le a habot, így a szemcsék nagy részétől már meg is szabadultunk. Az olajos, zsíros foltok azonban gyakorta nagyobb beavatkozást igényelnek.

Újra vigyük fel a habot, majd egy tiszta, speciális szivaccsal mossuk végig az autót, fentről lefelé haladva. A szerszámot rendszeresen öblítsük ki, illetve az alváz és a kerekek lemosására egy másik darabot használjunk. Miután a külső belső autómosás ezen részével végeztünk, öblítsük le alaposan magas nyomással a karosszériát, majd kifejezetten erre a célra készült ruhával itassuk fel a maradék vízcseppeket. Ezzel a módszerrel elkerülhetjük a foltok kialakulását.

A belső takarításra a kézi autómosó nem igazán alkalmas

Míg ezt a folyamatot nagyjából egy kézi autómosó pisztolyával is el tudjuk végezni, addig a beltér kitakarítása már sokkal nehezebb dió. A rögzített porszívók csöve vastag, a végük pedig túlságosan is robosztus, így a rések kitisztítására aligha alkalmasak. Ráadásul ahhoz, hogy a külső belső autómosás ezen része is alapos lehessen, nem árt jó pár törlőruha, ablaktisztító, kárpit- és műszerfalápoló, no és persze jó sok idő. Ezért aztán a legoptimálisabb, ha ezt is otthon végezzük el.

Alapszabály itt is, hogy felülről lefelé haladjunk, ezáltal elkerülhetjük az alsóbb részek újbóli beszennyezését. Mindig csak olyan vegyszereket használjunk, amelyek biztosan nem károsítják az adott anyagot. Az első lépés feltétlenül egy nagyon alapos porszívózás legyen, ellenkező esetben a szálló por újra megtelepszik a műszerfalon. A tavaszi külső belső autómosás feladatát érdemes továbbá összekötni az autóklíma tisztításával is, hiszen a hab akaratlanul is összekeni a rácsokat, így használata után amúgy is muszáj lesz mindent áttörölnünk.

A legnagyobb kihívást a szövet kárpit jelentheti, ezt speciális géppel tudjuk csak újjá varázsolni, a boltban kapható aeroszolos megoldásokkal nem igazán érdemes kísérletezni. Mivel egy ilyen masina nem csak a külső belső autómosás során jön jól, hanem otthonunk bútorait is kitisztíthatjuk vele, ajánlott lehet beszerzése.

Mitől függenek az automosás árak?

Természetesen előfordulhat, hogy erre a több órás beavatkozásra nincs időnk, vagy egyszerűen csak nem akarunk ezzel bíbelődni. Ilyenkor a legjobb alternatívát a kézi kozmetikák jelentik, ahol egy nap alatt mindent megcsinálnak és nekünk csak el kell menni az autóért. Ennek a megoldásnak az egyetlen hátulütője, hogy aránylag drága. Az autómosás árak ugyanis függenek a jármű méretétől, a szennyezettség fokától és persze a beltérben használt anyagok típusától is, hiszen egy bőrt jóval egyszerűbb lepucolni, mint például a szövetet. Ugyanakkor ha nincs lehetőségünk a külső belső autómosás otthoni végrehajtására, akkor így érhetjük el a kifogástalan eredményt a legegyszerűb