Milyen lépéseken megy át az autóklíma feltöltés?

A klímatöltés megkezdése előtt mindig az autóklímánk állapotáról kell megbizonyosodni, hiszen vannak esetek, amikor nem is szükségszerű a klíma feltöltése. A szemrevételezést követően nyomáspróbát kell végezni, amit 18 bar nyomás mellett lehet lemérni. Az autóklíma feltöltés következő lépése ugyancsak egy ellenőrzés, amit egy szivárgást érzékelő spray-vel kell elvégezni, ezzel kell átfújni a kompresszort és a csatlakozásokat.

A tömítettséget is szakszerűen meg lehet nézni. Ha kiengedjük a nitrogént, akkor az magával vonzza a légnedvességet. Az autóklíma feltöltése előtt le kell ellenőrizni a magas- és alacsony nyomást, majd el kell kezdeni a vákuumolást, ami nem tart tovább, mint 15 perc. Ha ez megtörtént, akkor az autóklíma feltöltés következő lépése a klímaolajjal való feltöltés.

Ha szivárgást érzékelünk, akkor újra kell kezdeni a folyamatot. Ha nincs probléma, akkor kezdődik meg a töltés. Mindig az autó típusának előírt mennyiségű és fajtájú folyékony gázt kell használni, hiszen csak akkor lesz hatékony a klíma működése. Utolsó lépésként azonnal be kell kapcsolni az autóklímát. Le kell ellenőrizni a szükségszerű nyomásokat.

A befújt levegő hőmérsékletére figyelni kell, és ha minden rendben van, akkor lehet lecsatlakoztatni a készülékek. Ha semmiféle gondot nem észleltünk, akkor kész is van az autóklíma feltöltés. Természetesen a munkát mindig szakembernek kell elvégeznie, hiszen mi otthon nem tudjuk végigjárni a lépéseket, és ha nem a megfelelő mennyiségű gázt töltjük vissza, akkor nagyobb kárt is tehetünk a készülék működésében.