Olajcsere – a legfontosabb tudnivalók és leggyakoribb hibák

Újdonsült autótulajdonosként még talán nem is gondolnánk, de az olyan egyszerűnek tűnő szervizelések, mint amilyen például az olajcsere, bizony nagyon sok fejfájást okozhatnak hosszú távon, ha nem vagyunk kellően körültekintők. Maga a művelet nem különösebben bonyolult, kevés kivételtől eltekintve akár otthoni garázsunkban is elvégezhető – főképp, ha az rendelkezik aknával -.

A kulcs a részletekben rejlik, ezekre kell tehát kiemelt figyelmet fordítanunk. Emiatt bármennyire is a költséghatékonyság vezérel minket, ha nem vagyunk száz százalékig biztosak a dolgunkban, az olajcsere műveletét mindenképpen bízzuk szakavatott profikra. Így ugyanis garantáltan minden pontosan úgy történik majd, ahogy kell.

Amit az olajcsere periódus kapcsán mindenképp tudni kell

A motorokban az egyik leggyakoribb problémát az elöregedett kenőanyag okozza, ez pedig több kiváltó okra vezethető vissza. Egyrészt a gyártó által megadott olajcsere periódus gyakran túlságosan is megengedő. Tudniillik ideális használat mellett valóban megeshet, miszerint akár 20-25, vagy akár 30 ezer kilométer megtétele is eltelhet két csere közt, ám a gyakorlatban az ehhez szükséges feltételek a legritkább esetben sem teljesülnek.

 

Minél kíméletesebben használunk egy járművet, annál ritkábban válik indokolttá az olajcsere. Ez nagyjából azt jelenti, hogy kizárólag autópályán járva, egyenletes tempóval haladva kitolható ez a periódus, ám városi közlekedés mellett, gyakori rövid távok esetén az előírtnál is sűrűbben kell az olajcsere folyamatát megejteni. Ám az igazság az, hogy nem nagyon éri meg kockáztatni. Tudniillik az olajcsere költségei nem csak az autó értékéhez, de egy motorjavítás kiadásaihoz viszonyítva is elenyészők. Így aztán ha a legjobbat szeretnénk autónknak, akkor évente, vagy 10 ezer kilométer megtételét követően sort kerítünk erre a szervizelésre. Ugyan a műszaki vizsga követelmények erre vonatkozóan nem rendelkeznek szigorú kitételekkel, de a saját érdekünkben tanácsos erre nagyon odafigyelnünk.

Olajcsere házilag – mire lesz szükségünk?

Amennyiben úgy határozunk, hogy inkább mi magunk végeznénk el ezt a feladatot, kardinális kérdést jelent, hogy minden lényeges eszközzel rendelkezzünk. Szerencsére az olajcsere esetében ez nem jelent speciális kiegészítőket, mindössze villáskulcsra, megfelelő méretű tálra és esetlegesen egy emelőre lesz majd szükségünk.

Utóbbi kapcsán azért érdemes megjegyezni, miszerint az akna jóval biztonságosabb alternatívát jelent, az emelővel bánjunk nagyon körültekintően és egy pillanatig se felejtsük el, hogy az folyamatos kitámasztásra nem alkalmas. Az olajcsere során a legfontosabb a biztonság, ezért soha ne kockáztassunk. Ha nincsenek meg a megfelelő körülmények, akkor bízzuk a feladatot szakszervizre.

Komoly segítséget jelenthet egy motorolaj kereső

Laikusként azt gondolhatnánk, szinte mindegy, milyen olajat töltünk a motorba, míg a főbb jellemzők az előírtaknak megfelelők. Ez azonban korántsem így van. Túl azon, hogy adott viszkozitási osztályba tartozó termékekből is százával találhatunk különféle gyártmányokat.

A döntésünk meghozatalánál pedig figyelni kell az API szabványokra is, sőt nem ritkán egyéb, speciális feltételeknek is teljesülnie kell. Olajcsere esetén ezért feltétlenül ellenőrizni kell a jármű gyártói kézikönyvében szereplő adatokat. Megeshet azonban, hogy erre nincs lehetőség, vagy nem teljesen egyértelmű az ott olvasható információ. Ilyenkor egy motorolaj kereső oldal adatbázisát is segítségül hívhatjuk.

Itt nincs más dolgunk, mint megadni a pontos típust, évjáratot és minden egyéb információt, majd megkapjuk azoknak a termékeknek a listáját, amelyek tökéletesen megfelelőek járművünk számára. Természetesen dönthetünk úgy is, hogy a szervizre bízzuk az olajcsere során alkalmazott típus megválasztását, de ha inkább mi magunk szereznénk be azt, akkor ez a legbiztosabb módszer.

Ne feledkezzünk el az olajszűrő cseréjéről sem

A motor élettartamának megóvásához elengedhetetlen a folyamatosan tökéletes kenés biztosítása. Ehhez megfelelő mennyiségű és minőségű motorolajra van szükség, ám üzem közben ez folyamatosan szennyeződik, ami óriási problémát jelentene, szerencsére azonban a beépített olajszűrő ezeket a részecskéket eltávolítja.

Ugyanakkor idővel ez telítődik, ezért cserélni kell. Köztes alkalmakkor erre ritkán kerül sor, ellenben szabály, hogy egyetlen olajcsere esetén sem maradhat el az új szűrőt beépítése. Mivel egy aránylag alacsony bekerülési költséggel rendelkező kiegészítőről van szó, mindig a lehető legkiválóbb minőségű darab mellett tegyük le a voksunkat.

Az olajcsere menete – ezeket a hibákat kerüljük el!

Miután minden elengedhetetlen összetevőt beszereztünk, bele is vághatunk a műveletbe. Járjunk el nagyon gondosan, mert még a legkisebb hiba is komoly következményekkel járhat hosszú távon. A legfontosabb, hogy kellő időt hagyjunk a fáradtolaj távozására. Ha csak egy kevés is marad ugyanis a motorban, akkor az olajcsere csak félsikerrel zárulhat, hiszen a frissen betöltött anyag máris szennyeződik.

Ugyancsak kerüljük a motor átmosását. Ugyan sok helyütt azt olvashatjuk, csak így tisztítható ki tökéletesen az összes lerakódás, valójában az öblítő olaj komoly problémákat okozhat, hiszen elegyedve ronthatja a gyári anyag viszkozitását. Végül, de nem utolsó sorban nagyon ügyeljünk a megfelelő szint elérésére. Ezt mindig ellenőrizzük az olajcsere végeztével és tartsuk észben, hogy a kevés mennyiség éppúgy baj, mintha túltöltenénk.