Erre kell figyelni a kerék váltóméret kapcsán

Elsőre talán nem is gondolnánk, mekkora jelentőséggel bír a kerék váltóméret autónk stabil úttartásában. Persze nem véletlenül vonatkoznak szigorú szabályozások arra, milyen abroncsot szerelhetünk fel, ám ez sokkal több mindent befolyásol a jármű működésén, mint azt laikusként sejtenénk. Hogy pontosan átlássuk, mi is az a kerék váltóméret és mire kell figyelnünk, amikor új gumikat – no és felnit – vásárolunk, elsőként azt érdemes megvizsgálnunk, milyen paraméterek adják egy abroncs pontos leírását.

Ezeket az információkat mind a gumin, mind pedig a leírásokban – például egy webáruházban – egy sorban találjuk és valahogy a következőképp szokott kinézni: 225/70 R17. Ez a három információ precízen körülírja az adott darab dimenziót és segítségével pontosan kiszámítható a kerék váltóméret. Az első szám a szélességet írja le (milliméterben), a második pedig a profilarányt, azaz az abroncs magasságának és szélességének hányadosát jelöli. Ezen információk alapján pedig már egyszerűen meghatározható, milyen méretű gumikat használhatunk járművünkön.

Miért fontos a kerék váltóméretek ismerete?

Összességében persze ennyiből még nem teljesen egyértelmű, miért is van ennek ekkora jelentősége. Nos, az igazság az, hogy nem véletlenül létezik ennyiféle kialakítás az abroncsok, illetve felnik esetében. Ahány jármű, annyiféle opció az ideális, ám még ez sem ennyire egyszerű és egyértelmű, hiszen nem véletlenül léteznek kerék váltóméretek. Egy dolgot azonban mindenképpen szem előtt kell tartanunk, mégpedig azt, hogy a gyártói előírások nem véletlenül vannak. Ahogy például az autóklíma gáz esetében, úgy itt sem érdemes házi barkácsolással kísérleteznünk, mindig az előírt típust alkalmazzuk.

 

A kerék váltóméret ugyan segít megtalálni a megfelelő abroncsot, de a legcélszerűbb, ha maradunk az eredetileg megadott értékek mellett. Ahhoz ugyanis, hogy a jármű tökéletesen irányítható legyen, a guminak optimális szélességgel, átmérővel és vastagsággal kell rendelkeznie. Emellett azt se felejtsük el, hogy ha önkényesen változtatunk, akkor azzal a sebességmérőt is becsapjuk, ami nem csak súlyos büntetéseket eredményezhet, de fokozottan balesetveszélyes is.

Kerék váltóméret kalkulátor – így ügyeljünk a biztonságra

Amikor használt autót vásárolunk, még a papírmunkát megelőzően tanácsos nagyon alaposan átnézetni szakemberrel a járművet. Ennek során kiemelt figyelem szokott hárulni a karosszériára, a motorra, sőt, még a futóműre is, ám ami az abroncsokat illeti, ott maximum a gumik állapotát ellenőrzik. Holott mindenképpen szükséges lenne megnézni, vajon az előírásoknak, illetve a kerék váltóméret adatoknak megfelelő modell van-e felszerelve az autóra.

Tudniillik amennyiben nem, az nem csak roppant kockázatos, de mivel hivatalosan a jármű átalakításnak minősül, így engedélyköteles és természetesen a műszaki vizsgán sem megy így át az autó. Erre a kérdésre tehát mindig helyezzünk nagy hangsúlyt, amikor használt autót veszünk és tartsuk magunkat a kerék váltóméret szabványokhoz.

A felni váltóméret is ugyanilyen lényeges

Némiképp eltérő helyzet, amikor már a régóta meglévő kocsin szeretnénk ilyesfajta módosítást végezni. Ez általában két okból szokott megtörténni, egyfelől azért mert, látványra sokkal jobban tetszik egy eltérő felépítésű abroncs, illetve az út minősége és a vezetési élmény is állhat még a háttérben. A kerék váltóméret helyes használatával ugyanis sokkal vékonyabb, úgynevezett peres gumikat is felrakhatunk, amik erősebb tapadást és könnyebb kormányozhatóságot biztosítanak, száraz és meleg aszfalton. Ugyanígy esőben, hóban jóval komfortosabb a ballonos, vastag gumik használata.

A kettő közti váltás a kerék váltóméret alkalmazásával lehetséges. Természetesen az eltérő paraméterek jelentősen befolyásolhatják a hasmagasságot és azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a felni váltóméret kiszámítására éppúgy szükség lesz a cserénél. Noha a megfelelő kalkulátorok segítségével ez a feladat aránylag könnyedén teljesíthető, a legtöbb esetben célszerű ezt a lépést profi szakemberekre bírni. Ugyanis a kerék váltóméret kapcsán a legkisebb hiba is végzetes következményekkel járhat, így aztán soha ne kockáztassunk és lehetőség szerint menjünk biztosra.