Milyen feltételei vannak az utólagos tempomat beépítésének?

Régebbi gépjárművek esetében gyakorta felmerülő kérdés, hogy bizonyos extra kiegészítők, mint amilyen például az utólagos tempomat, vajon biztonsággal beszerelhetők-e. Nos, kétségtelen, miszerint lehet élni automata sebességtartás nélkül is, ám ha rendszeresen megyünk nagyobb távokat – főképp autópályán -, akkor hatalmas könnyebbséget jelent. Ugyanis sokkal kényelmesebb, ha nem kell folyamatosan nyomni a gázpedált ahhoz, hogy tartsuk a kívánt tempót, hanem elegendő pár gombnyomással beállítanunk azt, majd pihentethetjük jobb lábunkat. Az utólagos tempomat szerelés ugyanakkor egy nagy körültekintést és alaposságot igénylő feladat, hiszen egy hibás alkatrész nem csak a használhatóságot akadályozza, de akár komoly balesetveszéllyel is járhat.

Mikor indokolt a tempomat használata?

Noha már vagy 80 éve létezik sebességtartó automatika a gépjárművek, még mindig rengetegen mellőzik alkalmazását, holott felelősséggel használva nem csak a mi életünket, hanem a többi közlekedő dolgát is megkönnyíti. Tudniillik a hagyományos (azaz nem távolságkövető) tempomat használata elősorban olyankor célszerű, amikor autóúton, autópályán közlekedünk, várhatóan huzamos ideig közel azonos sebességgel.

Ilyenkor az automatika nem csak a folyamatos gázadás terhét veszi le a vállunkról, de a rendszeres – és egyben gyakorta felesleges – lassítások, gyorsítások elkerülésével a mögöttünk lévők haladását is megkönnyíti. Természetesen elengedhetetlen, hogy tökéletesen tisztában legyünk a használat minden egyes elemével, akár gyári, akár utólagos tempomat található autónkban. Ezért nagyon alaposan tanulmányozzuk át a jármű kezeléséről szóló dokumentumokat.

Minden esetben beszerelhető a tempomat utólag?

 

Az egyik legnagyobb dilemmát az jelenti, vajon milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre abban az esetben, ha autónk nem tartalmazza a sebességtartó automatikát. Ilyenkor ugyanis csak az a járható út, ha a tempomat utólag kerül beszerelésre, ám ehhez tudnunk kell, ez milyen körülmények közt megvalósítható. A gyakorlatban legtöbbször két eset lehetséges. Az egyik, hogy a mi járművünkben ugyan nincs benne ez az opció, ám vannak olyan – évjáratban és modellvariációban – megegyező kocsik, amikben igen. Ekkor szinte biztos, hogy minden adott az utólagos tempomat telepítéséhez, sőt, jó eséllyel ez nem is lesz túlságosan bonyolult.

Érdekesebb kérdés, amikor olyan autónk van, amihez gyárilag sem volt elérhető az automatika. Ekkor azt hihetnénk, szinte lehetetlen megoldani a szerelést és főképp a kalibrálást, ám a jó hír, miszerint az utólagos tempomat az esetek nagy részében ilyenkor sem lehetetlen kívánság. Tudniillik a készen kapható készletek minden szükséges kiegészítőt tartalmaznak, amivel kellő odafigyeléssel és tapasztalattal kivitelezhető ez a fejlesztés. Azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy ez az eshetőség a jóval ritkább, hiszen évtizedekre visszatekintve is azt tapasztalhatjuk, a legtöbb gyártó elérhetővé tette ezt az opciót járműveinél. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejtenünk, hogy egyáltalán nem mindegy, az utólagos tempomat pontosan milyen autóba kerül majd applikálásra. Azt is tartsuk szem előtt, hogy a műszaki vizsga követelmények meghatározzák az utólagos szerelések szabályos mivoltát.

Mitől függnek a tempomat utólagos beszerelés árak?

A tervezés folyamatában jelentős szereppel bír persze az is, mekkora bekerülési költséggel valósítható meg ennek az extrának a telepítése. Tudniillik az utólagos tempomat ugyan jelentősen befolyásolja a komfortérzetünket vezetés közben, ám vitát felül áll, hogy egy bizonyos összegnél többet nem szívesen költünk erre a célra. A gyakorlat azt mutatja, hogy a tempomat utólagos beszerelés árak elsősorban a jármű pontos típusától és a gázadás mechanikájától függnek.

Nem mindegy, vákuumos rendszerre van szükség, vagy elektromos kialakításba kell beilleszteni az automatikát, ahogy az is döntő befolyással bír, mekkora kihívást jelent a központi egység tanítása. Összességében ugyanakkor egy nagyjából 100-150 ezer forintos tételt jelent általában az utólagos tempomat, erre még rá kell számolnunk a szerelési díjakat is, ami igen változó lehet. Ezért is fontos, hogy mindig szakértő határozza meg, egész pontosan melyik szerkezet beépítése az optimális, tehát soha ne rendeljünk anélkül, hogy erről egyeztettünk volna a szerelővel.

Mennyire megbízható az utólagos tempomat?

A legnagyobb aggályt a visszamenőleg beépített kiegészítőkkel szemben ugyanakkor a megbízhatóság és a biztonság kérdése jelenti. Az utólagos tempomat esetében ez fokozottan érvényes, hiszen egy meghibásodás nem csak kényelmi szempontból problémás, hanem rendkívül veszélyes szituációkhoz, sőt, balesetekhez is vezethet. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy ezek a rendszerek kifogástalan minőséggel rendelkeznek és a gyárival megegyező megbízhatóság mondható el róluk.

Ehhez természetesen kulcsfontosságú, hogy az utólagos tempomat kiválasztása és beszerelése is profi szakember által történjen. Tartsuk szem előtt, hogy nem érdemes kockáztatni, hiszen úgyis csak egy jól felszerelt műhelyben találhatók meg azok az eszközök, amik a hibátlan végeredményhez szükségesek. Ha tehát az utólagos tempomat telepítése mellett határozunk, akkor minden esetben bízzuk ezt a feladatot szakértőkre, még akkor is, ha amúgy jártasak vagyunk az autószerelés alapjaiban.