Műszaki vizsga követelmények – mire kell nagyon odafigyelnünk?

Egy saját autó nagyban megkönnyíti életünket, ám ahhoz, hogy ne kelljen huzamosabb ideig nélkülöznünk, fontos tisztában lennünk azzal, melyek a legfontosabb műszaki vizsga követelmények. Ez kettő tekintetből is döntő befolyással bír, egyfelől kellő előkészülettel elkerülhetjük a sikertelen vizsgát, ami egyébként nem csak rengeteg időnket veszi el, de bizony költségekkel is jár. Emellett ha tudjuk, milyen műszaki vizsga követelmények azok, amiknek feltétlenül meg kell felelni, akkor abban is biztosak lehetünk, hogy a járművünk technikai állapota teljes mértékben kielégítő. Ez pedig nem csak a saját érdekünkben fontos, de a többi közlekedő vonatkozásában is kardinális.

A siker a tudatosságban rejlik, tudniillik bár az autó valóban egy használati tárgy, óriási hiba, ha megfeledkezünk arról, hogy rendszeres karbantartást igényel. A műszaki vizsga követelmények is pontosan ezt tükrözik, hiszen az ellenőrzés során elsősorban azt nézik, a gépkocsi teljes mértékben megfelelő állapotban van-e a biztonságos közlekedéshez. Erre a kérdésre pedig nekünk is nagy hangsúlyt kell fektetni, méghozzá gyakorlatilag minden egyes nap.

A kulcs a rendszeres állapotfelmérés

A jogosítvány megszerzéséhez nagyon részletes elméleti oktatáson kell részt vennünk, ennek szerves részét képezi az is, mikre kell odafigyelnünk az autó műszaki állapotával kapcsolatban. Aztán ahogy telnek az évek, gyakorta úgy fordítunk ezekre egyre kisebb hangsúlyt, holott ez nem csak a kártya megszerzéséhez elengedhetetlen, hanem rengeteg kellemetlenségtől – és akár súlyos balesettől is – megkímélhet minket. Így amikor aktuálissá válik a jármű hivatalos felmérése, akkor a műszaki vizsga követelmények sem jelentenek majd megugorhatatlan akadályt. De pontosan milyen lépéseket is kell elvégeznünk és ezekre milyen gyakorisággal kerítsünk sort?

 

A szakértők álláspontja alapján minden elinduláskor nézzük meg a gumik állapotát, ellenőrizzük a lámpákat és nézzük meg, nem látunk-e valahol gyanús foltokat a járműben, vagy az alatt. Tartsuk szem előtt, hogy hazánkban meglehetősen szigorú műszaki vizsga követelmények vannak érvényben, így a komolyabb revíziókra is szánjunk időt, legalább havonta. Ennek során nem maradhat el a különféle folyadékok szintjének ellenőrzése (ide értve a fékolajat, hűtőfolyadékot és persze a motorolajat is), a karosszéria állapotfelmérés és a fékrendszerek szemléje sem.

Évente egyszer mindenképpen ajánlott a szakember által végzett autó átvizsgálás

Amennyiben bármilyen problémát észlelünk – ami nem kizárólag esztétikai jellegű -, azonnal javítsuk, illetve javíttassuk meg azt. A fenti elemek hibája ugyanis balesetveszélyes állapotot idézhet elő, így orvoslásuk nem tűrhet halasztást. Ugyanakkor tartsuk szem előtt, hogy vannak olyan rendellenességek, amiket csak szakértő szem képes időben észlelni. Ezért aztán legalább évente egyszer vigyük el profi szerelőhöz a járművet. Ilyenkor az autó átvizsgálás összeköthető a olaj- és szűrőcserével is.

A szakember emellett a műszaki vizsga követelmények alapján végig nézi azokat az alkatrészeket is, amik a laikus szem elől rejtve vannak. Mivel kizárólag új autók esetén 4 év a vizsga érvényessége, használt járműveknél ez mindössze ennek a fele, így a felkészítés gyakorta esedékessé válik. Ilyenkor nagyon fontos, hogy pontosan tudjuk, melyek azok a műszaki vizsga követelmények, amiknek a kocsink nem felel meg. Ez azért is kardinális, mert egyes javítások akár el is húzódhatnak, így szerencsés, ha már hetekkel a határidő előtt elkezdjük a folyamatot. Ezen a módon eljárva biztosan nem maradunk autó nélkül, hiszen a bukás esélyét a minimálisra redukálhatjuk.

Műszaki vizsga követelmények – mire kell odafigyelnünk?

Ideális esetben a revízió mindössze egy órát vesz igénybe, a papírmunkával együtt. Ám ez idő alatt sokkal több mindent leellenőriznek a felügyelők, mintsem azt előzetesen gondolnánk. Nézik a károsanyag-kibocsátást, a zajterhelést, a lengéscsillapítók és az alváz állapotát, de a kifogástalanul működő visszajelzők is a műszaki vizsga követelmények közé tartoznak. Általában kisebb hangsúly kerül a beltér állapotára, ám kirívó problémák itt sem lehetnek.

A legfontosabb azonban az, hogy a jármű megfeleljen a közlekedésbiztonság alapelveinek. Itt olyan apróságok is meghatározók lehetnek, mint például a megfelelő kerék váltóméret alkalmazása. Amennyiben a műszaki vizsga követelmények valamelyikének nem felel meg az autónk, úgy az felkerül a hibatípus-kategóriák egyikébe. Amíg csak kisebb hibákra derül fény, addig nincs nagy baj, hiszen ezek miatt még nem fogják megbuktatni a kocsit. Komoly gond esetén a javítást követően 2 hónapon belül újra vizsgázni kell, míg veszélyes hibánál a központ értesíti a közlekedési hatóságot is. Nagyon fontos tehát, hogy időről időre nagy hangsúlyt fektessünk a műszaki vizsga követelmények teljesítésére. Ez szavatolja, hogy az úton nem jelentünk veszélyt sem magunkra, sem másokra nézve.