Környezetvédelem és CFC gázok

Mik is azok a CFC gázok és mi közük az autóklímához?

A CFC gázok először az 1930-as években jelentek meg, molekulájuk 2-2 hidrogénatomot, két fluor atomot és két klóratomot tartalmazott (CF2Cl2). Ebben a formában egész biztos vagyok benne, hogy az átlagembernek nem sokat mond a vegyület, de a gyártók által forgalomba hozott nevük, a Freon 12 már ismerős lehet. Kiváló hűtőközegként hamar elterjedt az ipar minden területén, ám most már tudjuk, hogy a Freon súlyosan rombolja az ózonmolekulákat és nagymértékben növeli az üvegházhatást.
Mivel a CFC molekulák nem képesek a lebomlásra, hanem közel 10 év alatt a légáramlatokkal feljutnak a sztratoszférába, ahol a klóratom felszabadul, fokozottan reakcióképessé válik és az ózonnal érintkezve, bekebelezi az oxigénatomokat.

Képzeljük el, hogy egyetlen klóratom milyen pusztításra képes és képzeljük el, hogy ezt az anyagot, a Freon 12-őt évtizedeken keresztül használtuk hűtésre. Hiába szüntették be a CFC gázok gyártását felismerve a súlyos környezetromboló hatását, még hosszú évtized kell elteljen ahhoz, hogy a légkör ózonrétege visszaálljon eredeti értékére. Egyes becslések szerint ez a folyamat talán 2040-2050-re ér végett.

 

Jelenlegi szabályozás szerint Európában minden klímarendszerben, így az autóklímában is a HCFC gázokat lehet használni hűtőközegként. Különféle HCFC gázokat fejlesztett ki a különféle ipar önmaga számára, de mindegyik HCFC gáz közös vonása, hogy maga a CFC gáz tartalmaz egy hidrogén atomot is. A hidrogén atom instabilabbá teszi a molekulát, így az a felső légrétegekbe jutva könnyebben reakcióba tud lépni a légkör egyéb anyagaival. Ezért a gáz, mire elérné a sztratoszférát teljesen lebomlik és a klóratom már nem képes az ózonréteg oxigénatomjait bekebelezni.

Autótulajdonosként is felelősen kell ehhez a súlyos problémához hozzáállnunk, s azzal, hogy rendszeresen karbantartjuk az autóklímát, vagy a hűtőközeg utántöltést végeztetjük el, nem csak magunk kényelmét segítjük elő, hanem közvetve környezetünk óvását is. Olykor egy hibás autóklíma sokkal nagyobb gondot okozhat.