Egy olcsó alufelni is lehet strapabíró?

Sokak számára az autó csupán egy használati tárgy, ilyen esetekben kétségtelen, miszerint egy olcsó alufelni bőven kiszolgálja a felmerülő igényeket. Ugyanakkor rengetegen vannak, akik szeretik csinosítgatni, tuningolni a járművüket, ennek pedig az egyik legegyszerűbb – és egyben leglátványosabb módja – a kerekek lecserélése. Különösképp helytálló ez a megállapítás olyan, régebbi kocsik esetében, amik gyárilag lemezfelnikkel kerültek forgalomba. Ez utóbbi ugyanis több hátránnyal bír. Jóval nehezebb, ráadásul anyagából kifolyólag hajlamos a korrózióra is és kár is lenne tagadni, hogy megjelenését tekintve sem túlságosan szemet gyönyörködtető.

Egy olcsó alufelni ezzel szemben nagyon jól néz ki és teljesen egyedivé varázsolja a járművet. A kérdés csupán az, hogy tanácsos-e alacsonyabb árfekvésű modellt választanunk, vagy ezzel esetleg a menetteljesítményt és a saját biztonságunkat is kockáztatjuk. Nos, a jó hír, miszerint egy olcsó alufelni is lehet kifogástalan minőségű, ám ezzel együtt is rendkívül körültekintően kell eljárnunk a vásárlás során.

Milyen előnyökkel jár az alufelni?

A legtöbb esetben a külcsín kapja a legnagyobb hangsúlyt, ám érdemes szem előtt tartanunk, miszerint ez a konstrukciónak technikai szempontból is számtalan pozitívummal rendelkezik. Ezek közül a legjelentősebb a tömeg.

 

Míg ugyanis az acél jóval nehezebb, addig már egy olcsó alufelni is érezhetően könnyebb, ez pedig azt eredményezi, hogy az autó rugózatlan súlya alacsonyabbá válik. Ennek köszönhetően javul a menettulajdonság és a megfelelő paraméterek betartásával a fogyasztás és a kormányozhatóság is. Ugyancsak jelentős tényező, miszerint az alufelni sokkal ellenállóbb az időjárás és a különféle vegyianyagok okozta külső behatásoknak.

Alapanyagából adódóan ugyanis nem kell tartanunk a rozsdásodástól, ami nem csak esztétikailag problémás, hanem kirívó esetekben akár balesetveszélyes állapotokhoz is vezethet.

Mire ügyeljünk a felni vásárlás során?

A kívánt eredmény elérése érdekében azonban nagyon megfontoltan kell eljárnunk. Kiemelt figyelmet kell ugyanis fordítanunk az előírt paraméterekre és a tanúsítványok meglétére is. Utóbbi kapcsán nem lesz nehéz dolgunk, tudniillik csak azt kell vizsgálnunk a felni vásárlás folyamán, hogy a kinézett darab rendelkezik-e ECE, ABE, vagy TÜV beütéssel.

Amennyiben igen, akkor az a modell legálisan felszerelhető hazánkban. Akár egy drágább, vagy épp olcsó alufelni az, amit kinéztünk, mindenképpen ellenőrizzük a kompatibilitást, nehogy kellemetlen meglepetésben legyen részünk szereléskor. Szintén ügyeljünk erre a TPMS szelepek kapcsán. Ahhoz, hogy a felni használata biztonságos és szabályos legyen, több jellemzőt is vizsgálni kell. Ilyen a csavarfuratok száma és átmérője, a domborulat, a pánt szélesség, illetve kardinális még a középfurat átmérő és az ET szám is, ami a középsík eltolást jelöli. Kizárólag olyan olcsó alufelni mellett tegyük le a voksunkat, ami minden szempontból megfelel az autónk gyártói leírásában foglaltaknak.

Az alufelni árak nem feltétlenül tükrözik a minőséget

Mint ahogy azt az élet több területén is tapasztalhatjuk, a magasabb árcímke nem feltétlen tükrözi a megbízhatóságot. Nincs ez másképp ebben az esetben sem, s bár az alufelni árak jó kiindulási pontot jelentenek, önmagában hiba lenne kizárólag erre támaszkodnunk a vásárlás folyamán. Tudniillik egy olcsó alufelni is kitűnő szolgálatot tehet akár évtizedeken keresztül is, sőt, akár használt modellt is beszerezhetünk, csupán kell körültekintésre van szükség.

Tanácsos alaposan utánanézni milyen vélemények és tapasztalatok születtek egy-egy márka kapcsán, ha pedig úgy határozunk, hogy másodkézből történik majd a beszerzés, akkor még egy olcsó alufelni esetében is ellenőriztessük annak állapotát szakemberrel. Ez a művelet nem tart sokáig és nagyon sok kellemetlenségtől – sőt, súlyos balesettől – is megkímélhet minket, így feltétlenül ragaszkodjunk hozzá. Amennyiben az eladó vonakodna, akkor azt fogjuk fel intő jelként és inkább álljunk el a vásárlástól.

Gyakorta az olcsó alufelni jelenti az optimális döntést

Tekintettel arra, hogy a választék hatalmas, nagyon meg kell gondolnunk, végül melyik modell mellett tesszük le a voksunkat. Ugyan csábító lehet egy drágább – és nagyobb – darab beszerzése, ugyanakkor úgy kell kalkulálnunk, hogy végül ne a legfontosabb résznél legyünk kénytelenek spórolni. Ugyanis minél szélesebb és kisebb oldalfalmagassággal rendelkező gumira lesz szükség, az hosszú távon annál nagyobb kiadást jelent majd.

Ha nem akarunk folyamatosan sokat költeni a kerekekre, akkor egy jó minőségű, olcsó alufelni és egy neves gyártó, megbízható gumija lesz a legoptimálisabb párosítás. Így nem csupán jól néz majd ki autónk, de a menettulajdonságai is kiválóak lesznek, ez pedig sokkal fontosabb szempont.