Az autófólia alkalmazása számtalan előnnyel jár

Az autófólia ugyan csak az elmúlt néhány évben kezdett el rohamosan elterjedni hazánkban, ám ennyi idő alatt is rendkívüli népszerűségre tett szert. Mielőtt azonban úgy döntenénk, mi is becsomagoltatjuk járművünket, mindenképpen tanácsos alaposan utánajárni a tudnivalóknak, így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket.

Tudniillik ez a megoldás megannyi előnnyel jár, ráadásul a fantáziánkat is szabadjára engedhetjük, ugyanakkor vannak olyan tényezők, amelyekre nagy figyelmet kell fordítanunk, ha az autófólia alkalmazása mellett tesszük le a voksunkat. Kocsink kinézetét sokféleképpen megváltoztathatjuk, hiszen egy új felni, vagy épp az ajtó alatti LED világítás is nagyot dob a megjelenésen. Ezzel együtt kétségtelen, miszerint a legradikálisabb változást a karosszéria színének, illetve mintájának lecserélésével érhetjük el. Komoly dilemmát jelenthet azonban, hogy melyik technológia mellett határozzunk.

Autófólia, vagy festés? Melyikkel járunk jobban?

Régebben jóval egyszerűbb volt dönteni, hiszen ha változtatni szerettünk volna, akkor az egyetlen alternatívát a karosszéria újra fújása jelentette. Egy profi műhelyben elvégezve ez a módszer roppant tartós eredményt adott, ugyanakkor jó néhány hátulütővel is rendelkezik.

 

Az egyik ilyen az idő. A teljes kasztni festése és fényezése akár hetekig is eltarthat, míg ezzel szemben az autófólia felrakása maximum pár napot vesz igénybe. Annak, aki napi szinten használja járművét, ez bizony jelentős hátrányt okozhat, hiszen ez idő alatt cserautóra lesz szükség. Emellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy mekkora költséggel jár ez a beavatkozás. Sajnos ma már sokan vállalnak komplett festést úgy, hogy sem a technikai háttér, sem pedig a szaktudás nem megfelelő ehhez a bonyolult művelethez.

Mivel azonban a profi szakemberek által végzett munka meglehetősen drága, így még mindig komoly igény mutatkozik a költséghatékonyabb megoldásokra. Azonban tartsuk szem előtt, hogy minőségi eredmény csak első osztályú felszerelés, gyári alapanyagok és kellő tapasztalat birtokában érhető el. Ez utóbbi természetesen az autófólia vonatkozásában is helytálló, ugyanakkor ez utóbbinál a szükséges infrastruktúra jóval egyszerűbben kialakítható.

Mit kell tudnunk a kocsi fóliázás kapcsán?

A helyes döntés meghozatalához elsőként az igényeinket kell pontosan meghatároznunk. Ha az a célunk, hogy a kasztni egy új, egységes színt kapjon és azon a későbbiekben már nem szeretnénk változtatni, akkor az optimális döntést valószínűleg a festés és a fényezés jelenti, nem az autófólia.

Amennyiben csak pár évre tervezünk, illetve mintát is szeretnénk, vagy épp kifejezetten az egyedi megjelenés az, ami a legfontosabb tényező, akkor a kocsi fóliázás lesz a jó választás. Ugyanakkor így eljárva sem szabad beérni középszerű megoldással, az ugyanis a későbbiekben sok bosszúságot okozhat. Az autófólia felülete némileg érzékenyebb, mint a hagyományos lakkozásé, ám ha kellő körültekintéssel használjuk és tisztítjuk, ebből nem származik kellemetlenségünk. Ugyancsak szem előtt kell tartani azt is, hogy ma már a kínálat hatalmas és egyáltalán nem mindegy, melyik modell mellett tesszük le a voksunkat.

Egy nívósabb darab sokkal tovább megőrzi eredeti állapotát, ám ehhez elengedhetetlen, hogy mi is betartsunk néhány alapszabályt. Magasnyomású mosó esetén tartsunk legalább 25 centiméteres távolságot és ne fújjuk be a vizet az autófólia éleihez. Szintén kardinális kerülni az erősebb vegyszereket, mint amilyen például maga a benzin is. A tisztítás során ne használjunk kefét, mert a szálak közt lévő szennyeződések idővel megkarcolják az autófólia felületét.

Mire figyeljünk, ha auto ablakfólia felrakása mellett döntünk?

A karosszéria becsomagolása esetén alapvetően egyszerű a dolgunk, hiszen a legnagyobb dilemmát a számunkra tetsző minta kiválasztása jelenti. Egész más a helyzet, ha az ablakokról van szó. Itt ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy csak esztétikai szempontok vezérelnek minket, vagy praktikussági okai is vannak elhatározásunknak.

Tudniillik az auto ablakfólia a sötétítés mellett akár hővédelmet is biztosíthat, ehhez azonban a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező modell mellett kell határoznunk. Ne felejtsük el azt sem, hogy aránylag szigorú szabályok vonatkoznak az ilyen fajta autófólia használatára. A KRESZ precízen meghatározza, milyen átláthatósággal kell rendelkeznie az egyes ablakokra kerülő fedőrétegeknek, ezt pedig tanácsos mindig be is tartani. Ugyanis a szabálytalan megoldásokat egy ellenőrzés alkalmával, de legkésőbb a forgalmi vizsgán mindenképpen leszedetik. Ezért aztán bízzuk a fólia kiválasztását és felrakását profikra, így biztosan hosszú ideig élvezhetjük majd előnyeit.