A klímacső meghibásodásának okai és a szakszerű javítás fontossága

A klímacső javítás számos okból kifolyólag válhat aktuálissá, ráadásul olyankor, amikor egyáltalán nem számítunk rá. Egy frontális koccanás során az autóklíma különösen ki van téve az ütközés során keletkező fizikai behatásnak, ezért könnyen előfordulhat, hogy megsérül valamelyik az odavezető csövek közül. De ezen kívül más oka is lehet annak, hogy egy idő után a vezeték megadja magát és valahol kilyukad, kireped.

Mikor szükséges a klímacső javítás?

Mivel ezeken keresztül jut el a hűtőközeg a klíma egyik részétől a másikba, ezért fontos kérdés a klímacsövek állapota az optimális működés érdekében. Sokszor olyan aprócska a gond, hogy még a nyomáspróbát követően sem lehet egyértelműen megállapítani, hogy melyik vezeték szivárog.

Természetesen egy jó szakember erre is képes fényt deríteni és a szaktudása legjavát bevetve orvosolni tudja a problémát. Hogy mennyire szerencsés helyzet, hogyha már csak az aztóklíma szerviz tud segíteni a klímacső javítás miatt? Sokkal jobb helyzetben vagyunk, annál mintha a pl. a kompresszor szorulna cserére. Az egy kimondottan bonyolult és drága feladatnak számít az autóklíma javítást illetően.

 

Ez persze nem azt jelenti, hogy a klímacső javítás során egyszerűen csak kikapják a régit, majd tesznek a helyére egy másikat. Ennél azért sokkal összetettebb dologról van szó. Már csak azért is igényel különösen nagy felkészülést, mert elég nehezen hozzáférhető szakaszról van szó. El kell távolítani a burkolatokat, ráadásul az alumínium klímacső javítás hegesztéssel történik. Tehát ebben az esetben valóban javításról beszélhetünk és nem pedig alkatrészcseréről.

Már akkor is indokolt autóklíma szervizhez fordulni klímacső javítás céljából, hogyha nem szivárog, nem lyukadt ki, csak deformálódott, pl. behorpadt valamelyik alumínium vezeték. Ha valamiért csökken a cső átmérője, már önmagában az is gondot okozhat az autóklíma működésében.

Az autóklíma szerviz megoldja a problémát

Mégpedig úgy, hogy eltávolítják a sérült szakaszt és a helyére egy másik, azonos méretekkel rendelkező rész kerül a helyére. A hegesztést nagy tisztaságú acetilén lánggal végzik el. Bonyolultabb a helyzet akkor, ha már az eredeti klímacső annyira tönkrement, hogy javíthatatlan állapotba került. Ekkor egy bontott vagy egy, a szerviz révén gyártott csatlakozóra építik fel az új klímacsövet.

Bár manapság, már a legtöbb autóban alapfelszereltségnek számít az autóklíma, mégis sokan döntenek az utólagos beépítés mellett. Sok jármű szeli az utakat klíma nélkül, mert abban az időben ez még egy külön extrának számított. Az utólagos beépítés megoldható, de a legtöbb esetben csak egyedi klímacsövek gyártásával valósítható meg.

Az autóklíma olyan lesz, mint újkorában

Való igaz, hogy a szakszerű hozzáállás nem csak félmegoldást jelent, hanem kitűnő végeredménnyel zárul a klímacső javítás terén. Nem csak a vezeték fém része sérülhet, hanem akár a hajlékony gumi is megadhatja magát pl. a szakszerűtlen beszerelésből kifolyólag. Elég annyi, hogyha túlságosan meg van hajlítva. Érthető, hogy egy idő után az anyag elfárad és kireped. De előfordulhat, hogy megég vagy kidörzsölődik stb.

Nem szabad elfelednünk azt sem, hogy a klímacső gumi részének a cseréjét sem érdemes próbálgatni. Hogyha a házilagos szerelgetés során megsérül a fém csatlakozó, akkor hiába cseréltük ki a gumi részt, mégsem ér majd semmit. Ilyenkor a tömlővéget szintén el kell távolítani és egy újat hegeszteni a helyére. A klímacső javítást egyáltalán nem ajánlott házilag elvégezni, még abban az esetben sem, hogyha a megfelelő eszközök a rendelkezésünkre állnak, mert könnyen kárt tehetünk a rendszer egyéb elemeiben.

Az optimális működés érdekében érdemes évente egy állapotfelmérést végezni a klímát illetően, mert így fény derülhet a legkisebb szivárgásra is, ami könnyebben kiküszöbölhetővé válik a klímacső kijavítása révén. Számos szerviz foglalkozik klímajavítással, viszont nem mindegyik kínál ennyire mélyreható szolgáltatást az autóklíma javítását illetően. Ezért nem árt előre tájékozódni azzal kapcsolatban, hogy mit foglal magába az adott szolgáltatás.